woensdag 10 oktober 2018

Acomo in koffie?

Ik schrijf met enige regelmaat columns waarin Acomo, handelaar in agrarische grondstoffen, zijn opwachting maakt. Ik kreeg van enkele aandachtige lezers de vraag waarom Acomo niet in koffie handelt, maar wel in thee.
Het eenvoudige antwoord op deze vraag is dat Acomo handelt in non-traded agricultural commodities. Dat zijn dus grondstoffen van plantaardige herkomst die niet op een beurs verhandeld worden. Koffie wordt wél als futures verhandeld op een tweetal beurzen. Op de New York Mercantile Exchange wordt gehandeld in futures in Arabica koffie en op de London International Financial Futures and Options Exchange wordt gehandeld in futures in Robusta koffie.

Het probleem van dit soort handel is dat handelaren (lees: speculanten) de prijzen tot ongekende hoogtepunten kunnen opjagen, waardoor het soms vrijwel onmogelijk is om daadwerkelijk balen koffie aan te kopen tegen een aantrekkelijke prijs.
Thee wordt niet op een beurs verhandeld. Dat product wordt nog steeds op veilingen in het land van herkomst verhandeld. In bijvoorbeeld Mombassa (Kenia) en Colombo (Sri Lanka) wordt de prijs dus gewoon bepaald door vraag en aanbod.

Het wat ingewikkelder antwoord is dat slechts de twee belangrijkste soorten koffie op een beurs worden verhandeld als commodities. Dat wil zeggen dat je de Arabica en Robusta overal ter wereld kunt verbouwen en dat het voor de handel en consument weinig uitmaakt waar die bonen precies vandaan komen. Ze zijn toch allemaal vrijwel hetzelfde en de specifieke smaak in je kopje troost wordt wel door het melangeren en branden bereikt.

Toch bestaan er enkele speciale soorten (Coffea liberica, Coffea charrieriana, Coffea stenophylla) en vele ondersoorten of variëteiten van de twee meest bekende koffiesoorten. Die zijn zo specifiek vanwege hun smaak of herkomst dat ze niet als commodities verhandeld kunnen worden, maar alleen als specialties. Juist die specialties zijn een kans voor Acomo, maar of ze die kans ooit zullen grijpen...
Overigens heeft Acomo in het verleden wel degelijk in koffie gehandeld. In 1971 werd Matagalpa, in gevestigd in Amsterdam, overgenomen. Sinds de oprichting in 1916 was Matagalpa gespecialiseerd in de internationale handel in producten, waaronder koffie en thee. Matagalpa bestaat niet meer.

[Update 10 november 2020] Met de overname van Tradin Organics heeft Acomo ook Trabocca overgenomen. Het bedrijf (65% eigendom) is gespecialiseerd in specialty coffees. Het heeft ook een dochterondernemming op de Kaap Verdische Eilanden, waar Fogo Coffee Spirit Ltd (51%) speciale koffie produceert. Is alles toch nog goedgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten