dinsdag 3 december 2019

Red River Commodities en Sun Milk

Als vegetariër, veganist of iedere andere '-ariër' in voeding heb je het niet zo gemakkelijk als je die gezonde koeienmelk wilt vervangen door een alternatief.

Amandelmelk wordt alom gezien als een aanvaardbare vervanger van koeienmelk en wordt natuurlijk gemaakt van amandelen. Daarvan is het echter mogelijk dat je met je notenallergie behoorlijk in de problemen kunt raken. Sojamelk levert ook weer zo zijn problemen op, want het soja is een plantaardige oestrogeen, die in het lichaam dezelfde hormonale werking heeft als het vrouwelijke oestrogeen. Dat kan uiteindelijk zelfs tot problemen als borstvergroting en erectieproblemen bij mannen leiden[1][2]. Bovendien is soja-allergie ook mogelijk. Kokosmelk, ook al een alternatief dat nog steeds aan populariteit lijkt te winnen, heeft soms ook notenallergie tot gevolg, al is de kokosnoot biologisch gezien geen noot[3].

Geen nood, want een oplossing is binnen handbereik. Zonnebloempitten zijn eigenlijk de enige plantaardige bron die zonder enig probleem door iedereen geconsumeerd kan worden. Ze zijn vrij van de acht meest voorkomende allergenen en juist daarom heeft Red River Commodities, de Amerikaanse dochter van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Acomo, al jaren geleden besloten om een pindakaasalternatief op de markt te brengen onder de naam SunButter. Intussen is SunButter uitgegroeid tot een landelijk uitgerold product dat grote faam geniet bij al die Amerikanen die last hebben van notenallergie.

Maar, zo dachten Jordan Marinovich en Destiny Swinney, dat je van zonnebloempitten ook zonnebloempittenmelk kunt maken en wel op dezelfde manier als veel andere bedrijven amandelmelk maken. En dus was Sun Milk geboren. Een ietwat vreemde naam, want die wordt ook gebruikt door vele merken zonnebrandmelk, wat het vinden van het merk op internet een stuk lastiger maakte.

Uiteraard is Boulder Sun, het bedrijfje achter Sun Milk nog maar klein en de financiële middelen zijn beperkt.

Maar 'melk' van zonnebloempitten is een lastige markt. Zelfs SunOpta is er ooit vruchteloos aan begonnen met hun merk SOL.

[Update 13 juni 22] Intussen is de website van Sun Milk zo dood als een pier. They ran out of money, aldus mijn bron.

[1] Martinez et al: An unusual case of gynecomastia associated with soy product consumption in Endocrenic Practices – 2008
[2] Siepman et al: Hypogonadism and erectile dysfunction associated with soy product consumption in Nutrition – 2011
[3] Polk et al: Association of tree nut and coconut sensitizations in Annals of Allergy, Asthma and Immunology – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten