zaterdag 29 september 2018

Krenten, rozijnen en sultana's


Gedroogde zuidvruchten is een wat algemene term, waar tegenwoordig zelfs gedroogde cranberry's onder vallen. De bekendste familieleden zijn echter krenten, rozijnen en sultana's. Wat is het verschil?
[vlnr: krenten, rozijnen, sultana's]
Krenten zijn gedroogde blauwe druiven van een speciaal ras, de Vitis vinifera 'Apyrena'. Dit pitloze blauwe druivenras geeft zeer kleine vruchten. De kleur van de krent varieert bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te meer vocht uit de druif is verdwenen en hoe zoeter de krent is.
De naam van de ondersoort, Apyrena, is een combinatiewoord uit het Grieks, waar a 'niet' betekent en pyrena 'pit'. Samen is dat dus 'zonder pit'.

Rozijnen zijn eigenlijk ook krenten, maar zijn afkomstig van een ander druivenras, witte druif Vitis vinifera 'Korinthiaka'. Het woord rozijn is afgeleid van het Franse woord raisin de Corinthe ('druif van Korinthe') en vernoemt de Griekse havenstad Korinthe. De druif heeft inderdaad een Griekse oorsprong, maar dit ras is inmiddels ook op grote schaal aangeplant in de rest van Zuid-Europa, in Californië en in Australië.

Sultana's zijn zoete, bruine rozijnen. Ze worden gemaakt van Sultana druiven, een pitloos wit  tot lichtgroen  druivenras, de Vitis vinifera 'Sultana'. De herkomst van dit product ligt ook in Griekenland, maar ook in Turkije (ooit ook deel van het oude Griekenland) liggen uitgestrekte wijngaarden tegen de berghellingen. Na het plukken van de rijpe druiven, dippen de druivenboeren de trossen in 'potas', een soda-oplossing. Hierdoor ontstaan scheurtjes in het druivenvelletje, waardoor het vocht sneller kan verdampen en de druif van groen naar geelbruin verkleurt. Daarna drogen de trossen onder de brandende zon.

In Nederland bestaan een tweetal grote, gespecialiseerde importeurs van krenten, rozijnen en sultana's: Yme Kuiper (in Nijehaske, nabij Heerenveen) en Klaas de Poel (in Stroobos, op de grens van Friesland en Groningen). Beide bedrijven zijn dus in Friesland gevestigd. Kennelijk is het noorden van Nederland een perfecte plek om in alle rust deze gedroogde zuidvruchten over de rest van het land te distribueren.

Ook Acomo's dochteronderneming Catz International handelt in deze producten. Gevestigd in Rotterdam, zo zul je glimlachend opmerken. Dat klopt, maar de oorsprong van Catz International (1856) ligt in de stad Groningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten