zaterdag 17 juli 2021

De wrange erfenis van SunOpta

Na jaren van niet geheel gelukte strategische plannen was het Canadese bedrijf SunOpta niet meer in staat tegelijkertijd om alle afgesloten leningen af te lossen en om nieuwe strategische plannen te ontwikkelen en uit te voeren. Het schurkt wel heel dicht tegen mismanagement aan, maar de leiding van SunOpta zal daarover wel een iets andere mening hebben. Al in 2008 begonnen de eerste duidelijke barsten in de bedrijfvoering in de media te verschijnen.
Eind 2020 was de financiële situatie zo precair dat SunOpta gedwongen was hun kroonjuwelen te verkopen. Zij verklaren de verkoop van Tradin Organics aan Acomo iets anders: het bevestigt de toekomstige richting van SunOpta om 'a high-growth, plant-based company' te worden.

Maar al in 2019 begon SunOpta met het ontmantelen van het bedrijf. Ze verkochten hun specialty and organic soy and corn business voor een bedrag van $66.5 miljoen aan Pipeline Foods, een pas in 2017 opgericht bedrijf. Het verkochte onderdeel had vestigingen in Hope (Minnesota), Blooming Prairie (Minnesota), Ellendale (Minnesota), Moorhead (Minnesota) en Cresco (Iowa).

Maar wat kan er gebeuren als je als jong bedrijf een te grote overname doet? Je loopt de kans te gulzig te zijn en dat is precies wat er gebeurde. Pipeline Foods moest in juli 2021 bescherming tegen schuldeisers vragen met een Chapter 11 procedure. Het is dus technisch gezien failliet.

Geïnteresseerde ondernemingen kunnen nu het hele bedrijf (of onderdelen daarvan) overnemen tegen een aannemelijk bod. Ik heb maar weer eens een mailtje naar de heer Goldschmeding, CEO van Acomo, gestuurd. Wie weet of hij er ook een kans in ziet.

Door de verkoop van Tradin Organics aan Acomo heeft SunOpta overigens financieel het lek boven. Voorlopig dan, want de weersomstandigheden voor de fruitteelt zijn de laatste jaren allesbehalve positief (te heet, te droog) te noemen. 

[Update 19 juli 2021] We kregen een reactie van de heer Goldschmeding. De inhoud van deze mail houden we voorlopig onder ons.
[Update 24 juli 2021] 'Acomo zoekt naar meer overnamekansen, bijvoorbeeld onder handelaren in organische producten'. Zie hieronder of hier. Ik heb de tekst maar even aangepast naar wat de heer Goldschmeding echt gezegd moet hebben tegen de journalist.

[Update 29 september 2021] Het failliete Pipeline Foods verkoopt een opslag voor granen in Atlantic (Iowa) aan collega Scoular Co. voor een bedrag van ongeveer $4.4 miljoen.
[Update 13 oktober 2023] SunOpta is eind 2023 nog steeds uit de financiële malaise. Het werd gedwongen om haar divisie ingevroren fruit te verkopen aan Nature's Touch. De verkoopprijs bedroeg $141 miljoen en dat terwijl SunOpta in 2015 zo'n $450 miljoen voor dat bedrijfsonderdeel betaald had. Over geldverkwisting gesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten