maandag 20 april 2020

Felix Cohen: De een zijn dood...

Felix Cohen BV is een voorraadhoudend importeur van noten, zuidvruchten en trendy snacks. Het bedrijf is een gespecialiseerd leverancier aan industrie, groothandel en horeca. Bovendien levert het bedrijf onder private label en onder een aantal eigen merken, waaronder Douwes (noten), HugoNuts, Fragata (Spaanse olijven) en Carmen (vruchtenconserven).
De bovenstaande tekst op de website van Felix Cohen BV is geschreven in de tegenwoordige tijd en dat lijkt niet meer op waarheid te berusten. Het bedrijf kent namelijk behoorlijke financiele problemen en heeft op 15 april 2020 uitstel van betaling moeten aanvragen.

We herinneren de lezer even aan de lange geschiedenis die Felix Cohen BV achter de rug heeft. In 1879 startte Felix Cohen vanuit zijn functie als consul-generaal in Griekenland een eigen onderneming. Hij begon vaten met Griekse krenten naar Nederland te exporteren, later gevolgd door gedroogd fruit en noten uit Mediterrane landen. Aanvankelijk opereerde het bedrijf vanuit Rotterdam, waar de zaakvoering helaas voor enkele jaren onderbroken werd door de Tweede Wereldoorlog en waarbij tijdens het bombardement op Rotterdam het pand verwoest werd. In 1980 gekozen voor Made (Noord-Brabant) en vanaf 1999 werd gewerkt vanuit een nieuwe locatie in Oosterhout. Veel meer is hier te lezen.

Het Brabantse bedrijf was sinds 2018 een dochteronderneming van de Health Food Group. Het moederbedrijf is intussen al failliet verklaard. Een zusteronderneming was Zùsto Europe, dat in België een natuurlijke suikervervanger op de markt brengt.

De curator zal proberen een doorstart te realiseren. De omzet van Felix Cohen BV bedroeg zo'n €17 mln en het had twintig medewerkers. Het lijkt mij voor Acomo interessant om dit Felix Cohen uit handen van de curator te redden. Goedkoper kun je die extra omzet immers niet krijgen.

Volgens de curator Claire Krüger is er flink wat interesse van partijen om zaken over te nemen. "Dat kan gaan om overname van de inventaris of de voorraad. Daarnaast zijn er belangstellenden om de activiteiten voort te zetten".

[Update 22 april 2020] Zùsto, producent van een revolutionaire suikervervanger en het Belgische zusje van Felix Cohen, is overgenomen door de CEO Nico Renmans en een tweetal andere vennoten. Zie hier.

[Update 12 mei 2020] Bijna een maand nadat Felix Cohen failliet werd verklaard was er nog steeds geen nieuws. Da's een probleem. Hoe langer het immers duurt, hoe meer afnemers een nieuwe leverancier zullen zoeken en hoe minder kans op een doorstart er zal zijn. De curator Claire Krüger wenste op mijn vraag geen antwoord te geven. Beetje flauw, maar het zal wel usance zijn in de advocatuur.

[Update 2 juni 2020] Felix Cohen overgenomen door Palm Fruits. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten