woensdag 17 april 2019

Zonnebloembloemblaadjesthee

Red River Commodities is een dochteronderneming van Acomo en is vooral gericht op de verwerking van zonnebloemzaden. De strategie van Red River Commodities is om nichemarkten in zonnebloemzaden te vinden die lastig te 'behappen' zijn voor andere bedrijven in de markt voor voedingsingrediënten.
Nu kun je natuurlijk zonnebloemen gaan telen om op die manier zonnebloemolie te produceren, maar dát is nu juist een activiteit die al grootschalig door andere bedrijven wordt uitgevoerd (en het vergt andere variëteiten zaden). Het is geen niche. Ook de verwerking van restproducten voor bijvoorbeeld bio-massa, bio-alcohol of bio-plastic is al opgepikt door meer gespecialiseerde bedrijven.

Maar wat te denken van de verwerking van de bloemblaadjes van de zonnebloemen. Eigenlijk is het maar een restproduct dat overblijft nadat de zonnebloempitten geoogst zijn, maar de verwerking en verwaarding is een interessante optie.

Het blijkt dat gedroogde zonnebloembloemblaadjes een perfect ingrediënt oplevert om te verwerken in verschillende soorten kruidenthee, al hoor je een dergelijke drank natuurlijk officieel een tisane te noemen. De bloemblaadjes van de zonnebloem zijn nog gezond ook. Ze bevatten zink, bèta-caroteen, vitamines E, B1, B2, B3 en B6, alsmede sporen van magnesium, mangaan en chroom[1]. Bovendien bevatten de bloemblaadjes triterpene glycosides die ontstekingsremmende eigenschappen blijken te hebben[2]. Ze smaken zacht en mild.

In enkele varianten van Yogi Tea, waaronder Rose, worden zonnebloembloemblaadjes al als smaakvol ingrediënt toegepast.
Wanneer we vervolgens naar de activiteiten van Van Rees Tea kijken dan blijkt dat juist die dochteronderneming van Acomo het assortiment van specialty teas wil wilde verbreden door het produceren van blends met fruit, kruiden en specerijen (bron: Jaarverslag 2018 Acomo, blz 17).

Als we strategieën van Red River Commodities en Van Rees Tea in samenhang bekijken, dan lijkt het mij een interessant idee om eens een onderzoek te gaan doen naar de economische haalbaarheid van het oogsten en drogen van zonnebloembloemblaadjes.

[1] Hossein et al: Sunflower petals: Some physical properties and modeling distribution of their number, dimensions, and mass in ScienceDirect – 2018. Zie hier.
[2] Ukiya et al: Triterpene glycosides from the flower petals of sunflower (Helianthus annuus) and their anti-inflammatory activity in Journal of Natural Products – 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten