maandag 26 april 2021

Belgisch Ranson grootste importeur van verontreinigd sesamzaad

Ranson is een Belgisch familiebedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Herelbeke. Het verkoopt een breed assortiment producten die bestemd zijn voor bakkerijen en producenten van chocolade en ijs. Bovendien belevert het de horeca. Met een omzet (2021) van bijna €200 miljoen is Ranson beslist geen kleine speler op de markt.
Ranson is een van de grootste sesamzaadimporteurs van Belgiƫ, dankzij de nabijgelegen haven van Antwerpen. Het bedrijf wordt sterk geraakt door de invoer van met ethyleenoxide vervuild sesamzaad uit India. De onderneming moest 1.000 ton sesamzaad terugroepen en heeft in de magazijnen nog 400 ton afgekeurd zaad liggen.

Bovendien leverde Ranson leverde vervuild sesamzaad aan een Belgisch voedingsbedrijf dat het verwerkte in een van zijn producten en dat het vervolgens verkocht aan een Italiaanse klant. Die afnemer voerde een controle uit, waaruit bleek dat in de zaden te veel ethyleenoxide zat.

Ranson had namelijk – heel amateuristisch - verzuimd om het sesamzaad op kwaliteit en verontreinigen te controleren. Het product werd klakkeloos doorverkocht tot dat een derde partij zelf een analyse deed op de zaden. Pas toen werd het te hoge gehalte aan ethyleenoxide ontdekt. Dat werd meteen gemeld aan het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het agentschap heeft het sesamzaad dat nog in voorraad was, onmiddellijk geblokkeerd, zodat het product niet meer naar andere bedrijven getransporteerd kon worden.
Daarna werd een traceringsonderzoek gestart, waarbij in kaart is gebracht bij welke bedrijven en winkels het sesamzaad met een te hoog gehalte ethyleenoxide al was terechtgekomen.

Vanaf september 2019 werd er in Belgiƫ 146 keer een product met sesamzaad uit de schappen gehaald, zo blijkt uit gegevens van het FAVV. In de rest van Europa waren er nog eens ruim 500 terugroepacties.

Die invoer van met ethyleenoxide vervuild sesamzaad wordt een hele kostbare zaak voor Ranson. Zij draaien op voor alle kosten van de terugroepactie, voor de eventuele schadeclaims en zullen daardoor waarschijnlijk een behoorlijk aantal trouwe klanten gaan verliezen.

Het levert mogelijkheden op voor de concurrentie. Als je je sesamzaad zonder enige risico wilt aankopen: Tradin Organics levert gecertificeerd biologisch seseamzaad. Veilig van bodem tot bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten