zondag 8 september 2019

Red River Commodities en Green Valley Bean

Soms ontdek je een snipper informatie die bij nader inzien toch een interessante voetnoot in de geschiedenis van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf blijkt te zijn. Zo ontdekte ik in oude jaarverslagen van Universal Corporation dat hun dochteronderneming Red River Commodities, sinds 2010 in handen van van Acomo, zich ooit ook bezig hield met de verwerking en distributie van bonen.
Het kostte enige moeite om te ontdekken dat het betrokken bedrijf nog steeds bestaat. De naam is Green Valley Bean. Het bedrijf was inderdaad ooit een dochteronderneming van Red River Commodities.
Green Valley Bean werd in 1991 opgericht en is nog immer gevestigd in Park Rapids (Minnesota, USA). Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de handel in red beans, de alternatieve naam van dark red kidney beans ofwel rode kidneybonen. In 2005 werd Green Valley Bean verkocht aan John Berthold, die het bedrijf sinds de overname in handen heeft.

Red River Commodites besloot Green Valley Bean te verkopen omdat het management zich rond die tijd had bedacht dat men zich alleen op zonnebloempitten moest gaan richten om een min of meer dominante positie in die markt te kunnen krijgen. De handel in kidneybonen paste niet meer binnen die aangescherpte strategie.

Achteraf gezien is die beslissing om het bedrijf van de hand te doen wellicht iets te nonchalant genomen, omdat Green Valley Bean zich immers zonder enige invloed van het management van Red River Commodities succesvol staande heeft weten te houden.
Bovendien zou het Green Valley Bean nu perfect passen binnen de huidige strategie van Acomo, waar Red River Global Ingredients zich ook al met de handel in kidneybonen bezig houdt. Groentenconservenfabrikanten zijn intussen druk bezig om in ons land de teelt van kidneybonen aan te moedigen. Kidneybonen worden bovendien in toenemende mate in Nederland in gerechten verwerkt.

Dus, heer Goldschmeding, wees eindelijk eens meer CEO dan CFO, grijp daadkrachtig uw telefoon en neem contact op met John Berthold. Het is tijd om Red River Commodities en Green Valley Bean weer met elkaar te verenigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten