zondag 1 mei 2022

All Day Nuts: Op naar een eerlijke cashewnoot

Johannes van Woerden (1937-2011) was een rasondernemer. In 1973 was hij op de markt begonnen met de verkoop van noten en zuidvruchten. Van Woerden had de tijd (en zijn geloof) mee en stichtte een aantal succesvolle bedrijven op het gebied van gezonde voeding.
Reforma hield zich bezig met de productie en verkoop van gezonde producten in wat men nog steeds natuurvoedingswinkels of reformwinkels noemt. Dianata was het merk, speciaal voor dieetproducten. Beide merken leiden tegenwoordig een slapend bestaan. Foodproductions Veenendaal, is hernoemd tot Sanorice en is een wereldleider geworden in de productie van rijstwafels onder private label. Tronos, importeur van zuidvruchten en noten, is een stille dood gestorven. Na de verkoop van zijn levenswerk aan het Zwitserse Sandoz in 1993 begon Van Woerden opnieuw en richtte in al een jaar Delinuts op. Na zijn overlijden werd het bedrijf verkocht aan Acomo.

Maar ondernemen zit in de genen van de familie Van Woerden en zijn dochter Jettie vond dat de teelt en verwerking van noten een stuk rechtvaardiger kon. Haar bedrijf, All Day Nuts, opgericht in januari 2021, wil de notenketen van binnenuit veranderen zodat er in Nederland noten kunnen worden verkocht en geconsumeerd die op duurzame en eerlijke wijze zijn geteeld en verwerkt. De cashewnotenketen is het startpunt van de missie. Stap voor stap streeft All Day Nuts naar een 100% eerlijke notenhandel.
Want wat vrijwel niemand weet is dat Afrikaanse cashewnoten na de oogst eerst worden verscheept naar landen India en Vietnam, waar ze handmatig van hun harde schil worden ontdaan. Dat is een vervelend karwei, want de cashewnoot heeft twee lagen harde schil waartussen een bijtende stof, anacardinezuur, zit dat pijnlijke contactallergie (en hartritmestoornissen) veroorzaakt. Bovendien wordt men per volume verwerkte noten betaald, waardoor arbeiders vaak (te) lang doorwerken en nauwelijks pauze nemen om op een dag toch voldoende te verdienen.

All Day Nuts wil het anders doen. All Day Nuts kiest ervoor om de notenverwerking terug te halen naar Afrika en alleen met fair trade gecertificeerde verwerkers in zee te gaan. Daarnaast wordt op deze manier werkgelegenheid gecreƫerd in het gebied waar de grondstof vandaan komt. Dit biedt de lokale bevolking een stabieler inkomen.

All Day Nuts is natuurlijk nog maar een piepklein bedrijf en dus moet het grootste deel van de werkzaamheden nog worden uitbesteed aan betrouwbare partners. Uiteraard, zo zullen de meeste lezers van dit artikel denken, zal Jettie van Woerden dit laten doen door Delinuts, het bedrijf dat ooit is gesticht door haar vader. Dat klopt, al heeft Delinuts geen fairtrade noten in het assortiment en dus moest ze verder zoeken en kwam uit bij Nuts2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten