donderdag 14 december 2023

AddValue Fund heeft een mening over Acomo

Acomo: teleurstellende prestaties Tradin maskeren uitstekende bedrijfsresultaten overige werkmaatschappijen, zo meldt het AddValue Fund in diens maandbericht van november 2023

Handelsonderneming in voedingsingrediënten en -producten Acomo kwam eind november met een tussentijds persbericht waarin het onder andere inkijk gaf in de bedrijfsprestaties van de verschillende werkmaatschappijen over de eerste tien maanden. Ook gaf het zijn outlook af voor het lopende boekjaar. Het verwachte brutobedrijfsresultaat van € 87 - € 92 miljoen (ruim 17% lager dan vorig jaar) komt lager uit dan waar wij rekening mee hadden gehouden. Dit is bijna volledig toe te kennen aan een groter dan door ons verwacht negatief hedging resultaat in Tradin’s cacao business. Ook exclusief de cacao hedge waren de onderliggende resultaten van Tradin teleurstellend en ondermaats.
Erg zonde, want de rest van de werkmaatschappijen lieten wederom uitstekende resultaten zien.

Het specerijen- en notensegment (Catz International) zette zijn positieve eerste halfjaar trend voort en zal naar verwachting over het gehele boekjaar een dubbelcijferige winstgroei laten zien. Ook het eetbare zadensegment laat naar alle waarschijnlijk een winstgroei zien dit jaar. Daarmee wordt 2023 het meest succesvolle jaar voor dit segment in de historie van Acomo. Het segment voedingsingrediënten, vertegenwoordigd door werkmaatschappij SNICK EuroIngredients, behaalt in een lastige markt uitstekende resultaten. Met naar verwachting een dubbelcijferige winstgroei rapporteert ook dit segment dit jaar een recordresultaat.

Het segment biologische ingrediënten, ontstaan na de overname van Tradin Organic in 2020, was net als in het eerste halfjaar de enige dissonant. Slecht risicomanagementbeheer met betrekking tot shortposities in cacao futures, gebruikt als hedge voor de biologische cacao voorraden, was hier debet aan. Waar de geschatte negatieve impact over het eerste halfjaar ruim € 6 miljoen netto was, is dit bedrag door de verder stijgende cacaoprijs (+70% dit jaar) verder opgelopen naar meer dan € 11 miljoen netto. Doordat de vraag naar biologische cacao onder druk bleef staan, is dit verlies niet gecompenseerd door een hogere omzet in de verkoop van biologische cacao.

Wij hebben recent weer met het management gesproken en nadrukkelijk laten weten dat de resultaten bij Tradin structureel moeten verbeteren naar een EBITDA-niveau van tenminste € 30 miljoen. Het management is zich daarvan bewust en heeft aan ons laten doorschemeren dat er binnen Tradin een aantal fundamentele veranderingen gaan plaatsvinden. Er komt een nieuwe managing director, de hedging strategie wordt tegen het licht gehouden en de organisatie wordt vercommercialiseerd met meer focus op de specifieke taken van de handelaren.


AddValue Fund heeft natuurlijk een behoorlijke positie in Acomo en probeert opnieuw invloed uit te oefenen op de prestaties om de aandelenkoers in beweging te brengen. Acomo zit echter al een tijdje in de doldrums door een gebrek aan zakelijk instinct van het management.

Zelf probeer ik ook het management al enige tijd tot enige actie te bewegen, maar zij hopen dat ontwikkelen van een 'breder en meer uitgebreid Investor Relations beleid' zou helpen. Maar ik geloof niet eens dat de lage beurskoers het gevolg is van een gebrek aan een 'Investor Relations beleid'. Als er niets te melden is, zou zo'n actief beleid immers ook bijna zinloos zijn. Zelfs als wordt teruggegrepen op het versturen van kwartaalberichten levert dat niet of nauwelijks extra interesse van beleggers op.

Ik snap dat het allemaal lastig is vanwege de kosten en baten, maar een overname - hoe klein ook - zou veel meer zoden aan de dijk zetten dan een nietszeggend persbericht. Als we de kleine acquisitie van Qualino door Delinuts even buiten beschouwing laten, is het in November 2023 immers alweer drie jaar geleden dat de laatste overname bekend werd gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten