vrijdag 20 januari 2023

SunButter introduceert Jammies

Vraag de gemiddelde Amerikaan waarmee hij zijn boterham belegt en hij of zij zal vermoedelijk opnoemen dat dit een peanut butter and jelly sandwich is. Maar Amerika is in de ban van allerlei voedselallergieën en dus is pindakaas als broodbeleg op veel scholen zelfs verboden. Het alternatief is SunButter, een spread van geroosterde en gemalen zonnebloempitten. Het ziet er uit als pindakaas, maakt precies zo als pindakaas, maar is niet gemaakt van pinda's en is dus vrij van alle mogelijke allergenen.
SunButter is onderdeel van Red River Commodities, dat zelf weer een dochteronderneming is van het Nederlandse beursgenoteerde handelshuis Acomo. SunButter is een groot succesverhaal en na de introductie op de Amerikaanse markt in 2002 blijkt de omzet ieder jaar met tientallen procenten te stijgen.

De peanut butter and jelly sandwich is dus in veel gezinnen vervangen door een Sunbutter and jelly sandwich. Er is zelfs een samenwerking met SunWise Foods in Pelham (Minnesota, USA) die sinds 2007 voorverpakte sandwiches met SunButter en (vooral) aardbeienjam produceert.

Maar de Amerikanen houden niet van gedoe in de keuken. Alles moet snel klaar zijn en dus is de USA ook de bakermat van de fastfood. De productontwikkelaars van SunButter hebben eens goed nagedacht over dit probleem en vonden vermoedelijk in Spanje de oplossing in de vorm van de empanada.

Een empanada is een vulling in een broodjasje. Die term is afkomstig van het Spaanse woord empanar, wat zoiets betekent als 'met brood omhuld'. Voor de Amerikaanse markt heeft SunButter de merknaam Jammies verzonnen en officieel vastgelegd. De Jammies kunnen in het vriesvak bewaard worden. Als je kind naar school moet, geef je simpelweg een of twee Jammies mee. Als het tijd is voor de etenspauze zijn de Jammies al ontdooid.

Intussen zijn Jammies in twee smaken (hier en hier) in de Verenigde Staten beschikbaar. Verschillende grote supermarktketens hebben al besloten om Jammies in het assortiment op te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten