woensdag 1 augustus 2018

Snick EuroIngredients en Cargill


Al een aantal jaren achtereen worden er in de (half)jaarverslagen van Acomo positieve woorden gericht aan diens kleinste werkzaamschappij: Snick EuroIngredients. Het ene jaar wordt de omzetgroei geroemd, terwijl het andere jaar weer de margegroei wordt belicht. De werkelijkheid is echter anders, want de omzet stagneert al een aantal jaren. Zonder omzetgroei is er immers ook geen duurzame winstgevende groei mogelijk.
Snick EuroIngredients etaleert zichzelf als toeleverancier en producent van hoogwaardige culinaire en functionele ingrediënten, compounds en blends voor de voedingsindustrie in de Benelux.

Deze groep producten werden ooit door oud-directeur Stephane Holvoet van Acomo gezien als kansrijk, naast de traditionele handelswaar. Het is voor Acomo namelijk onmogelijk om een positie in - bijvoorbeeld - merkartikelen in specerijen op te bouwen. Het zou dan immers gaan concurreren met zijn eigen afnemers en dat is not done.

Na een tweetal kleine overnames, Tefco Food Ingredients (2006) en Snick EuroIngredients (2009), bleef het echter angstvallig stil rond deze activiteit. Slechts een distributie-overeenkomst met de Amerikaanse multinational Cargill zorgde in 2012 nog voor een summier persbericht.
De overeenkomst betrof de exclusieve distributie in de Benelux van Cargill's voedingsingrediënten, waaronder zetmeel, zoetstoffen, dextrose, maltodextrinen en textuuringrediënten.

De groei van Snick EuroIngredients stagneert al een aantal jaren en een strategie voor échte winstgevende groei lijkt niet te bestaan. Ik had hier al Cube genoemd als potentiële overnamekandidaat, maar daarover is nog geen nieuws te melden.

Een alternatieve route naar groei is om met Cargill in gesprek te gaan en te onderzoeken of er voor andere Europese landen gelijksoortige distributie-overeenkomsten kunnen worden gesloten. Ook voor Cargill zou zo'n overeenkomst immers positief kunnen uitpakken. Europa wordt door het bedrijf namelijk als vrij onbelangrijk gezien voor wat betreft de voedingsingrediënten. Eén aanspreekpunt voor meerdere landen is daarom zelfs voor Cargill een financieel aantrekkelijk vooruitzicht.

[Update 25 maart 2019] Grafiek aangevuld met de treurigstemmende resultaten over 2018.
[Update 24 januari 2020] Acomo grijpt in: Oprichter en managing director Philippe Snick wordt vervangen. Zie hier. De mededeling werd slechts op Facebook geplaatst en ontbreekt op de website van Snick EuroIngredients. Dat zegt genoeg, dunkt mij.

[Update 07 maart 2020] Grafiek aangevuld met de resultaten over 2019. Situatie is onveranderd.
[Update 18 februari 2021] Opnieuw een verloren jaar want 'Snick EuroIngredients [..] handhaafde het omzetniveau, zij het met enigszins lagere marges'.
[Update 11 maart 2022] Het jaarverslag over 2021 jubelt 'The Food Ingredients segment performed well with higher sales and margins compared to the previous year'.
[Update 10 maart 2023] Het jaarverslag over 2022 meldt 'Sales increased by +15%' en 'adjusted EBITDA increased by +21%'. Ik moet toegeven dat het eindelijk de goede kant op lijkt te gaan.
[Update 20 februari 2024] De jaarcijfers over 2023 melden treurig 'Sales were slightly lower, but increased margins resulted in profit growth'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten