dinsdag 19 februari 2019

Teelt vanille in Nederland niet haalbaar

Een driejarig onderzoek naar vanilleteelt in kassen krijgt geen vervolg bij telers, maar opent wel onderzoek naar andere teelten.
Dat zegt onderzoeker Filip van Noort van Wageningen Plant Research. Programmaleider Van Noort werkte met zijn team en twee telers aan een bedrijfsmodel voor vanilleteelt in Nederland, maar zowel banken als telers zien op dit moment geen heil in een grootschaliger teelt.

Het duurt minimaal twee jaar voordat de vanilleplanten in bloei komen. De bestuiving is handmatig is dus tijdrovend. De opbrengst fluctueert nog te zeer en de prijsverwachtingen voor vanille lijken voor de lange termijn niet gunstig.

Ondanks die bezwaren wordt het onderzoek uitgebreid. Van Noort wil dan ook niet van een mislukking spreken. "We hebben uitbreidingsplannen voor de proef voor vanille, waarschijnlijk gefinancierd door een bedrijf. We hebben het dan over vijf jaar onderzoek in twee kassen."

De echte winst van het onderzoek naar vanille was misschien wel de mogelijke spin-offs. Van Noort: "Er was veel interesse voor de proef. Er waren ook mensen met ideeƫn voor nieuwe gewassen, zoals bijvoorbeeld avocado."

Van Noort doet onderzoek naar nieuwe teelten zoals salep, saffraan, wasabi en zwarte peper. Voor deze gewassen is de voortgang in een verschillend stadium. Voor saffraan is een businesscase en literatuurstudie gedaan en start mogelijk een onderzoek. Vanuit de markt is er belangstelling, weet Van Noort. Zwarte peper lijkt een interessante niche voor de versmarkt, maar een businesscase ontbreekt nog. Bij wasabi is het onderzoek nog bezig, maar is al een bedrijf gestart. Voor salep is het nog te vroeg en wordt dit jaar nog veredeld.

Dit driejarige onderzoek naar vanilleteelt in Nederlandse kassen is een vervolg op een tweejarige onderzoek met onder andere vanille.

[Update 28 mei 2022] Trabocca, een 65% deelneming van Tradin Organics, een dochteronderneming van Acomo, is samen met het in Etiopiƫ gevestigde Nati Farm, bezig een vanilleplantage op te zetten (bron).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten