maandag 19 maart 2018

China's jacht op strategische agrarische grondstoffen


China probeert al jaren enkele strategisch geachte agrarische grondstoffen in eigen handen te krijgen teneinde op die manier de aanvoer voor eigen fabrieken en consumenten te verzekeren.

In Zuidoost-Azië is men al stilletjes bezig om rubberplantages en handelsmaatschappijen in rubber en latex op te kopen. Er is intussen nauwelijks meer een onafhankelijk handeshuis meer te vinden. Zelfs de rubber- en latexactiviteiten van het oer-Nederlandse RCMA (Rubber Cultures Maatschappij Amsterdam), voorloper van Acomo, zijn intussen in handen gevallen van Halcyon Agri. Sinochem International heeft een belang van 30% genomen in Halcyon Agri.
In 2017 kocht ChemChina voor $43 mld het in Zwitserland gevestigde Syngenta, een bedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen produceert. De overname werd gevolgd door de aankoop van Dow's activiteiten op het gebied van maïszaad door china's CITIC Agri Fund voor $1.1 mld.

Ook de in Nederland gevestigde graanhandelaar Nidera werd in twee tranches opgekocht door het Chinese bedrijf Cofco. Ze wilden het bedrijf zo graag hebben dat Cofco vergat om de boeken goed te bestuderen en dus vielen er wat onverwachte lijken uit de kast. In 2015 bleek een handelaar een verlies van $200 mln te hebben opgelopen en in Brazilië kwam een boekhoudschandaal van $150 mln aan het licht.

En dus eisen de nieuwe Chinese eigenaren van Nidera een schadevergoeding van honderden miljoenen dollars van de vroegere eigenaren. Volgens onderzoek van Het Financieele Dagblad in het Kadaster heeft het Chinese Cofco om die claim kracht bij te zetten al voor 288 miljoen dollar beslag gelegd op vastgoed en bedrijven.

Toch geeft het een ongemakkelijk gevoel dat China in alle rust bezig is de wereldhandel in agrarische grondstoffen in handen te krijgen. Waarschijnlijk komt het westen pas in actie als het veel te laat is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten