maandag 6 februari 2023

Snick wordt agent van Camlin Fine Sciences (India)

Snick EuroIngredients, dochter van het beursgenoteerde Acomo, is het brainchild van voormalig directeur Stephane Holvoet. In 2006 bestond Acomo slechts uit specerijenhandelaar Catz International en een belang van 42,5% in RCMA Commodities Asia (Pte) Ltd. In 2001 werd Tovano, een handelaar in noten en gedroogde zuidvruchten, aan Catz International toegevoegd, maar daarna bleef het stil.
Holvoet wilde het fundament van het bedrijf versterken door er een extra poot onder te zetten. Hij kon natuurlijk niet een merkartikelenbedrijf van specerijen aankopen, want dat is in de zakenwereld not done. Je kunt niet in commodities handelen en tegelijkertijd diezelfde waren als merkartikel verkopen.

Holvoet vond de oplossing in de handel in samengestelde producten, waarin geen specerijen verwerkt waren. Allereerst werd in 2006 TEFCO Food Ingredients overgenomen, in 2009 gevolgd door het Belgische Snick Ingredients. De intussen tot Snick EuroIngredients gefuseerde bedrijven maken vooral hartige mengsels op basis van gist en mout. Bovendien handelt het in een beperkt gamma aan ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie.

Maar Snick EuroIngredients is een beetje een hoofdpijndossier geworden. Hoewel de winstmarges bijzonder aantrekkelijk blijven, blijft de omzet de laatste tien jaar rond de €20 mln schommelen. Zonder een ferme omzetstijging is de mogelijkheid voor een ferme winststijging ook beperkt.

Op 6 februari 2023 verscheen het bericht dat Snick EuroIngredients partner is geworden van het in India gevestigde Camlin Fine Sciences. Camlin is een producent van natuurlijke en synthetische anti-oxidanten, waaronder tocopherol en rozemarijnextract. Bovendien is het een leverancier van verschillende geur- en smaakstoffen als vanilline.

Snick EuroIngredients is aangesteld als partner voor de Benelux en voert in eerste instantie een tweetal producten van Camlin: Xtendra (gebaseerd op ascorbyl palmitaat) en NaSure (een rozemarijnextract).

Ik geef toe dat deze producten perfect lijken te passen in het streven van vele producenten om steeds meer natuurlijke ingrediënten te gebruiken in hun receptuur. Voor mijn gevoel is het echter een beetje too little, too late. Wat Snick EuroIngredients nodig heeft om écht te groeien is een overname.

[Update 17 april 2023] Camlin Fine Sciences wordt van de Indiase beurs gehaald. Eén van de deelnemende bedrijven is Ackermans & van Haaren, waarvan de Belgische Victoria Vandeputte (1971) lid van het Bestuur is en sinds 2021 ook lid van de Raad van Commissarissen van Acomo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten