zondag 12 juli 2020

Sanorice in Rijstzetmeel?

Titaniumdioxide (TiO2) wordt gebruikt als witte kleurstof (pigment). Als E171 is het (nog) in toegestaan als additief in voedingsmiddelen, waaronder snoep, coffeecreamer, producten voor bak- en taartdecoratie, en witte sauzen; als CI77891 is het (nog) toegestaan als kleurstof in voedingssuplementen, cosmetica en medicijnen.
Titaniumdioxide is ook een filter tegen UVA en UVB straling en is daardoor een veelgebruikt ingredient in zonneproducten. Het blijkt echter zo slecht voor kwetsbare koraalriffen te zijn dat steeds meer landen het gebruik ervan gaan verbieden.

Een deel van het slecht oplosbare titaniumdioxide bestaat echter uit nanodeeltjes. Omdat nanodeeltjes tegenwoordig met enig wantrouwen worden bekeken lijkt het een kwestie van tijd voordat het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen wordt verboden.

Veel producenten willen daar echter niet op wachten en zoeken nu al een aanvaardbaar alternatief. Eén van die natuurlijke alternatieven is rijstzetmeel. Beneo, een Belgische producent van natuurlijke ingrediënten, heeft intussen besloten de productie van rijstzetmeel te verdubbelen. Beneo, een onderdeel van de Duitse suikerconcern Südzucker, investeert daartoe €50 miljoen.
Als reden voor de capaciteitsverhoging wijst operationeel directeur Roland Vanhoegaerden op de verwachte stijgende vraag naar natuurlijke producten met een 'clean label'. Die producten, zoals rijstzetmeel, worden in steeds meer toepassingen gebruikt. "De trend is dat voedselproducenten afstappen van kunstmatige additieven en die vervangen door natuurlijke alternatieven, zoals rijstzetmeel."

Met rijstzetmeel kunnen onder meer microporiën in het oppervlak van coatings opgevuld worden. Dat polijstend effect is vooral nuttig voor snoepfabrikanten. Het opvullen van microscopische oneffenheden in coatings gebeurt nu vooral met titaandioxide. Maar sinds begin dit jaar is titaandioxide niet langer toegestaan in Frankrijk. De verwachting is dat andere EU-landen over niet al te lange tijd zullen volgen en het additief ook verbieden.

De capaciteitsuitbreiding van €50 miljoen in de Leuvense fabriek verloopt in twee fasen en moet tegen maart 2022 afgerond zijn. Daardoor zal het aantal productielijnen stijgen van twee naar drie en kunnen 20 extra banen gecreëerd worden. Dat brengt het personeelsbestand van Beneo-Remy op termijn naar 200.
Sanorice is de grootste product van private label rijstwafels ter wereld. Ik kan me voorstellen dat de directie (en eigenaar Corpeq) met grote interesse de ontwikkelingen van rijstzetmeel bekijkt. Het wereldwijd verbieden van titaniumdioxide vergroot de marktkansen voor rijstzetmeel. Zou men deze commercieel interessante kans durven grijpen en een tweede tak onder het concern durven zetten?

Ik zou er in ieder geval maar eens onderzoek naar gaan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten