zaterdag 22 februari 2020

Van de markt naar Acomo naar de markt

Dat marktkooplieden vaak goede zakenlieden zijn is natuurlijk wel bekend. Als je een goedlopende handel in pinda's, noten, zaden en zuidvruchten hebt, dan ontstaat soms de wens om zelf je producten in te kopen en om zelf je noten te gaan branden.

Het is 1950 als Toon van Noort begint met het handelen in noten, pinda's en studentenhaver. Van meet af aan groeit de handel geleidelijk. Al op zijn veertiende jaar begint Toon Jr. (1952-2019) zijn vader bij te staan. Vier jaar later treedt hij al officieel toe tot de zaak. Omdat er geen plek was op de Haagse Markt reed de zestienjarige, zonder rijbewijs, met een bus naar markten in Noord-Holland en Zeeland. Zijn luide 'warme noten!' bleek een lokroep en de handel floreerde. In 1977 gaan de activiteiten officieel verder onder de naam Tovano. Beursgenoteerd handelsbedrijf in agrarische grondstoffen Acomo kocht het bedrijf in 2001. 

In 1969 opende een zoon van Toon, Bas van Noort, de eerste echte notenbar van Nederland aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Daarnaast stond hij op de markt met een kraam onder de naam ‘Basjes Nootzaak’. In 2011 wilde Bas zijn activiteiten verkopen en vond in Orlando d'Arnault een geschikte opvolger. Nog steeds staat Arnault op diverse markten met 'Basjes Nootzaak'.
Vanaf 1989 ging Maarten van Noort, ook al een zoon van Toon, met veel plezier met zijn vader mee naar de markt. Toch koos hij er in eerste instantie voor niet de zaak in te gaan, maar zelf te gaan ondernemen. Sinds 2020 staat Maarten van Noort echter toch weer op de markt met zijn kraam 'Noort & Suyd Wereldnoten'.
Na 20 jaar op kantoor met een pak aan mag hij eindelijk weer buiten spelen, zo meldt hij zelf. “Ik vroeg mij af wat ook weer het leukste werk was wat ik ooit gedaan had. Dat was natuurlijk vroeger op de markt met mijn vader.” De cirkel is rond.

Uiteraard betrekken beide zonen hun handel bij Tovano. Het blijft tenslotte in de familie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten