dinsdag 10 juli 2018

Van Klijn naar King Nuts


Veel notenhandelaren zijn ooit begonnen als markthandelaar. Toen marktkramen in kaas steeds meer concurrentie kregen van speciaalzaken en supermarkten moest er een creatieve oplossing gevonden worden. Noten en zuidvruchten bleken vaak een uitstekende 'tweede tak' te zijn.
Ook Jan Klijn begon klein: In 1960 begon hij met het uitventen van boter, kaas en eieren. Daarnaast wist hij een standplaats te bemachtigen op een tweetal markten, waarna het aantal standplaatsen snel steeg.

In 1970 begon Jan Klijn voorzichtig vanuit het Zuid-Hollandse dorp Hardinxveld-Giessendam met de handel in noten en zuidvruchten. Al spoedig bleek dit een interessante negotie te zijn. Het bedrijf groeide uit tot een grote speler op het gebied van noten, zuidvruchten en rijstcrackers.

Om het verhaal ingewikkeld te maken splitste Jan Klijn zijn activiteiten. De directe verkoop van merkartikelen onder de naam Klijnoot, later vervangen door Klijn, werd ondergebracht bij Klijn BV, terwijl de groothandelstak de naam kreeg van King Nuts.
In 1977 vestigde Raaphorst zich als nieuwe onderneming binnen de notenwereld. Nadat Raaphorst BV in 1996 werd overgenomen door King Nuts BV, werden beide bedrijven per 1 januari 1997 samengevoegd onder de naam King Nuts & Raaphorst. Omdat Raaphorst Noten BV toch al was begonnen met de nieuwbouw van een pand in Bodegraven, was een gezamenlijke verhuizing naar de die nieuwe locatie een logische keuze.
[Pineapple core with green apple flavour]
Sinds 1997 heeft King Nuts & Raaphorst een gestage groei doorgemaakt en is uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler op het gebied van de handel in noten, zaden, pitten en zuidvruchten.

De Friesland Bank is in 2006 voor 55% ingestapt, waarbij ook het management aandeelhouder werd. Vervolgens is het bedrijf vier jaar later in zijn totaliteit verkocht aan Acomo.

Klijn BV, de tak die noten onder het merk Klijn verkocht, werd in 1997 overgenomen door Granaria, een multinational op het gebied van graan. Rond 1998 heeft Granaria het merk Klijn aangepast naar Jack Klijn. In Frankrijk had Granaria namelijk rond diezelfde tijd ook het notenbedrijf Jacques Benoit gekocht. Het merk Jacques Benoit werd vervolgens omgebouwd naar Jack Benoit en kregen Jack Klijn en Jack Benoit een vergelijkbaar logo. Tot een uniform merk voor de Europese markt heeft het overigens niet geleid.
Granaria verkocht de activiteiten uiteindelijk in het jaar 2000 aan de Duitse multinational Intersnack, waardoor Jack Klijn nu een min of meer vergeten broertje is geworden van een merk als Chio.

[Met dank aan Jaap Klijn, Managing Director King Nuts & Raaphorst]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten