woensdag 8 augustus 2018

Van RCMA naar Acomo naar RCMA naar ...


De geschiedenis van Acomo begon in 1908 toen de Rubber Cultuur Maatschappij ‘Amsterdam’ (RCMA), kortweg Amsterdam Rubber, werd opgericht. RMCA groeide uit tot één van de grootste bezitters van rubberplantages in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden in 1958 uit pure hebberigheid alle Nederlandse bedrijven genationaliseerd. De Nederlandse vakmensen verlieten het land en veel plantages werden door mismanagement weer door de natuur opgeslokt.
Ook Amsterdam Rubber raakte al haar bezittingen kwijt en moest proberen om elders op de wereld een nieuwe positie 'in rubber' op te bouwen. Dat proces leverde – vriendelijk gezegd - jaren met sterk wisselende resultaten op.

Amsterdam Rubber werd in 1982 door Catz International overgenomen, maar omdat het een zogenaamde omgekeerde overname betrof, bleef de naam bestaan en werd Catz International onderdeel van het beursgenoteerde Amsterdam Rubber. Zo handelde het bedrijf plotseling naast rubber ook in kruiden en specerijen.

Rubber werd niet vergeten. In 1985 werd het Nederlandse handelshuis in natuurrubber L. Wurfbain & Co. gekocht. Toch bleken al deze inspanningen niet genoeg en het bedrijf besloot om in 1998 haar belangen samen te voegen met die van Tong Teik uit Singapore. In 2000 werd Fenley Trading Inc (Virginia, USA) aan de groep toegevoegd en in 2012 kwam het Duitse handelsbedrijf in rubber Nordmann, Rassmann GmbH & Co. in handen van de joint-venture RCMA Commodities Asia (RCA).

Amsterdam Rubber veranderde in het jaar 2000 haar naam in Acomo*. De onderneming vond zichzelf opnieuw uit als handelaar in voedingsingrediënten, waarin rubber niet meer paste. Daarom werden de resterende aandelen in 2010 verkocht aan Tong Teik. Meneer Oei Hong Bie, eigenaar van Tong Teik, verkocht zijn bedrijf vrijwel onmiddellijk door aan Kincol Holdings, eigendom van een paar oud-grondstoffenhandelaren.
Die kochten daarop drie dochterondernemingen van handelshuis N.V. Deli Maatschappij: Alan L. Grant Rubber Division (USA), Corrie McColl & Son Ltd. (Gbr) en Momentum Technologies International (USA). Vervolgens werd nog een latexlaadstation in Terneuzen overgenomen.
Om hun relaties een illusie te geven van de lange historie van hun bedrijf werd in 2016 besloten de naam Tong Teik te wijzigen in RCMA.
Begin 2018 werden alle rubberactiviteiten verkocht aan branchegenoot Halcyon Agri, dat op zijn beurt in 2016 nét weer was overgenomen door het Chinese Sinochem. Via een omgekeerde overname.

RCMA bestaat nog, maar wordt nu weer omgevormd tot een energiebedrijf dat naar olie boort en energie levert. Een vreemde eend in de bijt bij de 'nieuwe' RCMA is de handel in katoen. Zou die activiteit niet perfect passen bij Acomo? Nee, want katoen wordt verhandeld op de termijnmarkt en daar houdt Acomo zich verre van. Speculanten zorgen daar ook nog eens voor enorme marktverstoringen.
[Update 04 november 2019] Zoals ik al voorspelde is RCMA zichzelf aan het ontmantelen. De pas in 2012 opgestarte handelsafdeling RCMA Sugar werd in november 2019 weer van de hand gedaan. Intussen is de site van RCMA een stille dood gestorven.  
* Acomo betekent 'accomoderen' in het Spaans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten