dinsdag 21 januari 2020

Van Trono's naar Delinuts

In de jaren zeventig van de vorige eeuw bleek de streng gereformeerde gemeenschap op de Veluwe een vruchtbare voedingsbodem voor reformvoedsel. Er ontstond een hang naar het verleden, waar voedingsmiddelen nog puur en onbewerkt waren. In korte tijd ontstonden een aantal bedrijven, zoals Zonnatura, Reforma en Biohorma, die uitgroeiden tot marktleiders in hun marktsegmenten.

De eveneens strenggelovige Johannes (Hans) van Woerden was de oprichter van Reforma. In 1972 begon Van Woerden met de verkoop van noten en zuidvruchten op markten in Veenendaal en omgeving. Het handelsbedrijfje kreeg de naam Trono's, een afgekorte vorm van Tropisch (fruit) en Noten.

Kort daarop besloot hij de voornamelijk in Indische kringen bekende rijstwafel op de markt te brengen, al deed hij dat in een vierkante vorm. Later, toen er machines werden ontwikkeld om het handmatige proces te automatiseren, ontstond de huidige ronde vorm.

J. van Woerden Beheer werd in 1993 opgeslokt door het Zwitserse farmaciebedrijf Sandoz (thans Novartis). Ten tijde van de overname bestond het bedrijf uit Reforma (reformproducten), Dianata (dieetproducten), Foodproductions Veenendaal (rijstwafels en andere graanproducten), Trono's (importeur van zuidvruchten en noten) en de Belgische verkoopmaatschappij Reforma-Dianata in Antwerpen. J. van Woerden Beheer telde in totaal 180 werknemers en behaalde in 1992 een omzet van (omgerekend) bijna €25 mln.
De bedrijven werden omgedoopt tot Sandoz Nutrition, maar bleken zich echter lastig in te laten passen in de structuur en cultuur van de Zwitserse grootmacht. Daardoor werd al in 1997 besloten om de vestiging in Veenendaal te sluiten en de productie over te brengen naar andere locaties in de Benelux. Foodproductions Veenendaal werd in 1998 verkocht aan investeringsmaatschappij Corpeq en veranderde haar naam in SanoRice.

Ex-eigenaar Hans van Woerden had na de verkoop van zijn levenswerk veel geld en vrije tijd, maar ledigheid is des duivel's oor kussen. Daarom besloot hij in 1994 terug te keren naar zijn roots en richtte Delinuts op, een groothandel en importeur van gedroogde zuidvruchten en noten. Het bleek (opnieuw) een groot succes. In 2010 nam Delinuts de handelsactiviteiten over van Gloe&Co op het gebied van noten, zuidvruchten en rijstwafels.
Hans van Woerden overleed in 2011 op 73-jarige leeftijd en Delinuts raakte zijn gedreven oprichter kwijt. Uiteindelijk werd het bedrijf in 2017 overgenomen door Acomo. Ten tijde van de overname draaide het al een omzet van €70 mln.

De merken Reforma, Dianata en Trono's zijn al een paar jaar later een zachte dood gestorven toen achteraf bleek dat ze onvoldoende binnen de strategie van Sandoz en later Novartis pasten. Dat is een treurig einde voor bedrijven die een grote toekomst in zich verstopt hadden, wat natuurlijk ook blijkt uit het succes van Delinuts en SanoRice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten