dinsdag 17 maart 2020

Acomo verkoopt deel Container Tea

In 2016 kocht Acomo's dochteronderneming Royal Van Rees de Indiase theehandelaar Container Tea & Commodities (CT&C), gevestigd in Coonoor (India). Royal Van Rees kreeg via deze relatief kleine aankoop diens eerste fysieke aanwezigheid in het op een na grootste theeproducerende land ter wereld.

Container Tea & Commodities is wereldwijd actief in de verkoop van thee en heeft een stabiele en respectabele groep klanten. Het bedrijf werkt nauw samen met een selecte groep, kwalitatief hoogwaardige, plantages in Zuid India.

In Acomo's jaarverslag over 2019 werd echter zonder enige verklaring vermeld dat het belang van Acomo in Container Tea & Commodities was verlaagd van 100 procent naar 90 procent.
[Uit: Jaarverslag Acomo over 2019, pagina 61]
Tijd om de heer Allard Goldschmeding, topman van Acomo, om opheldering te vragen. Zijn antwoord bleek bijzonder interessant en ik zal het hieronder in zijn geheel weergeven.

'Container Tea Van Rees werkt in het zuiden van India met een aantal grotere theetuinen. Een van deze theetuinen had aangegeven graag een belang te nemen in de onderneming. Vanuit het perspectief van Van Rees is het mooi dat een belangrijke leverancier graag samen de onderneming verder wil uitbouwen en dat er een gezamenlijk belang is, alsmede een lange termijn relatie. De verkoop van de 10% moet dus eerder als een positief teken gezien worden'.

Persoonlijk had ik liever gezien dat Acomo ook een kruisbelang genomen zou hebben in die Indiase theetuin. Natuurlijk weet ik dat Acomo zichzelf ziet als een pure handelsonderneming, maar zo'n kruisbelang biedt veel meer zekerheid op de langere termijn. Bovendien zijn we al drie jaar verstoken van acquisities, waardoor het geoormerkte geld een negatieve rente aan het verzamelen is. Het kost dus geld om dood geld op de bank te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten