maandag 9 november 2020

Acomo koopt Tradin Organics, handelaar in biologische ingrediënten

Op 10 november 2020 maakt Acomo, de beursgenoteerde handelsonderneming in voedingsingrediënten, bekend dat zij overeenstemming heeft bereikt met SunOpta Inc. over de overname van SunOpta’s internationale divisie biologische ingrediënten, bestaande uit The Organic Corporation B.V. en Tradin Organics USA LLC (hierna tezamen aangeduid als ‘Tradin’) tegen een waarde van € 330 miljoen (gewaardeerd debt- en cash-free).

Tradin met een hoofdkwartier in Amsterdam is een marktleider in de snelgroeiende wereldwijde markt van biologische ingrediënten en haar gediversifieerde portfolio van activiteiten en afnemers is zeer complementair aan Acomo. De overname van Tradin zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de omzet en winst van Acomo.

Tradin werd in 1985 opgericht door Wim Rabbie en Gerard Versteegh en werd in 2007 verkocht aan het Canadese SunOpta. Tradin is wereldwijd actief in meer dan 100 landen en heeft een zeer gediversifieerde portefeuille van biologische producten aan (waaronder gedroogde producten, fruit, cacao, oliën, koffie en hoogwaardige sappen), ondersteund door een unieke inkoop-, verwerkings- en distributiecapaciteit. Met een omzet die voor circa 55 procent in Noord-Amerika en voor circa 40 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) wordt gegenereerd, vergroot Tradin de schaal en diversificatie van Acomo’s belangrijkste geografische gebieden en eindmarkten. In Bulgarije bezit het bedrijf een verwerkingsbedrijf voor zonnebloempitten met de naam SunOpta Foods Bulgaria, terwijl in Ethiopië een sesamzaadfabriek onder de naam Selet Hulling is gesitueerd. Beide activiteiten sluiten naadloos aan bij die van Red River Commodities.

Tradin verwacht in 2020 een omzet te genereren van meer dan € 450 miljoen. De transactie zal naar verwachting , op pro forma basis meer dan € 30 miljoen toevoegen aan Acomo's EBITDA voor 2020. Tradin is een onderneming die een hoge kasstroom genereert en realiseerde in de afgelopen jaren een hoge cash-conversie van meer dan 80 procent. Op pro forma basis van de samengevoegde winst voor 2020, zal de winst per aandeel (EPS) met 30-40 procent toenemen.

Allard Goldschmeding, Directeur van Acomo meldt: ‘Door de interessante overname van Tradin zal Acomo een een wereldwijde koploper wordt in zowel biologische als conventionele niet-genoteerde voedingsgrondstoffen. De onderneming is een toonaangevende partner voor de biologische voedselindustrie, die profiteert van het groeiende bewustzijn ten aanzien van duurzame en gezonde voeding. Tradin heeft een aantrekkelijk financieel profiel, dat de afgelopen jaren sterke groei laat zien, en zal blijven opereren onder leiding van een zeer ervaren managementteam. Deze overname sluit perfect aan op onze onderneming.

De overname zorgt ook voor oplossingen voor diverse problemen waarmee Acomo kampte. Het kwakkelende Snick EuroIngredients krijgt een enorme positieve impuls, Catz krijgt de zo gewenste voet op Amerikaanse bodem, Acomo verbreedt eindelijk zijn portefeulle met specialy koffie, cacao, avocado-olie, zonnebloemolie en vruchtensappen. 

Overigens was SunOpta wel een beetje gedwongen om Tradin te verkopen, want het gaat al een tijdje niet goed met het bedrijf. Overigens draaiden alle onderdelen de laatste kwartalen winstgevend, maar er dienen nogal wat uitstaande leningen worden afgelost. Met als gevolg dat er onder de streep een verlies genoteerd moet worden.

Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten