zondag 17 mei 2020

Catz: de wederopstanding van een merk

Catz International werd in 1856 in de stad Groningen opgericht als Gebroeders Catz door de -jawel – broers Leon (1824-1916) en Israel Catz (1823-1916). Gebroeders Catz was vanaf het begin een zeer profijtelijke handelsonderneming die handelde in een breed pakket voedingsmiddelen, waaronder bakkerijproducten, Genua-olie, levertraan, specerijen, zuidvruchten, Indische producten, noten, conserven, bakkersartikelen, kunsthoning en zelfs lucifers. Genua-olie was Italiaanse olijfolie, maar omdat het gebruik daarvan in Nederland nog volstrekt onbekend was werd het verkocht als sla-olie.
Maar het meest bekend was het bedrijf in de eerste jaren vanwege hun Catz Elixer (en in mindere mate hun Catz Bitters). Het was een productcategorie die door hun vader drogist Heiman Cohen Catz (1789-1887) werd ontwikkeld. In 1789 richt hij zijn bedrijf Catz & Zoon van Pekela op in Nieuwe Pekela en start daar met de productie van elixers en bitters.
Catz Elixer bleek zo'n succes dat Gebroeders Catz besloot om in 1896 in Antwerpen een bitterfabriek te openen. Die stad lag natuurlijk een eind van Groningen, maar relatief dicht bij Rotterdam, waar Leon Catz was gaan wonen toen er in 1878 een filiaal geopend werd. Rotterdam werd na verloop van tijd de hoofdvestiging en er kwam in 1899 een filiaal bij in Amsterdam met pakhuizen en kantoren aan het Damrak. De firma specialiseerde zich steeds meer in koloniale waren en zuidvruchten en ging internationaal opereren. Zo kwam er in 1916 een filiaal in de USA voor de afzet van koloniale waren en voor de inkoop van Californische rozijnen en andere vruchten. In 1918 ging in Batavia de vestiging Catz Java Trading Co. open, later aangevuld met filialen in Padang, Macassar en Teluk Betung.

Tot 1970 blijft Catz & Zoon van Pekela min of meer zelfstandig bestaan. In dat jaar neemt de Koninklijke Nederlandse Spiritus- en Gistfabriek, het latere Gist-Brocades, het bedrijf over in het kader van een 'proces van integratie' waarin kleine distilleerderijen opgingen in een groter geheel onder de paraplu van Henkes. In 1986 werd Henkes (en dus ook het merk Catz) doorverkocht aan Bols. Daar leidde het merk Catz jarenlang een slapend bestaan totdat een drietal enthousiaste heren, Tom Jongen, Dick Kraak en Sjef Molenaar, besloten om een eigen gin te gaan maken.

Na jaren van experimenteren ontstond een aromatische, veelzijdige, krachtige en uitgebalanceerde gin: CATZ Dry Gin.
De gin is fris en lichtzoet in de neus met vanille, sinaasappel en jeneverbes met een hint van Earl Grey-thee en een licht zilt aroma van engelwortel. In de mond geeft de gin langzaam de smaken prijs: eerst tonen van bergamot, koriander en jeneverbes. Daarna volgen zoete en kruidige tonen van citrus, romige vanille en kaneel met een licht peperige finish waar kardemom subtiel in terugkomt. De nasmaak is zeer lang, waarbij zachte tonen van zoete citrus, jeneverbes en een hint van anijs een terugblik geven op het rijke palet van CATZ Dry Gin.

Je drinkt dus geen gewone middle of the road gin, maar ervaart iets speciaals en nipt tegelijkertijd van een rijke historie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten