dinsdag 25 oktober 2022

SunOpta verkoopt Sunrich zonnebloemactiviteiten

Het Canadese SunOpta heeft al haar activiteiten op het gebied van zonnebloemzaden verkocht aan beleggingsmaatschappij Pacific Avenue Capital Partners voor een bedrag van (slechts) $16 mln. Ter herinnering: SunOpta is het bedrijf waar Acomo in 2020 Tradin Organics van gekocht heeft.
De verkochte activiteiten onder de naam Sunrich bestaan uit activiteiten op het gebied van zonnebloemzaden en geroosterde zonnebloemzaden, een populaire snack in de Verenigde Staten. Drie fabrieken in Crookston (Minnesota, USA), Breckenridge (Minnesota, USA) en Grace City (North Dakota, USA) maken deel uit van de transactie. Die overeenkomst omvat ook de ontwikkeling van hybride zonnebloemzaden, een samenwerkingsprogramma met onafhankelijke zonnebloemtelers en relaties met een uitgebreide reeks klanten in de markten voor voedingsingrediënten, snacks en vogelzaad. Bovendien handelt het bedrijf wat in kikkererwten, wat ook al een leuke aanvulling zou zijn voor de activiteiten van Red River Commodities.

Nu heeft Acomo in de Verenigde Staten met Red River Commodities een belangrijke dochteronderneming die zich precies op diezelfde markten richt. De nu verkochte activiteiten van Sunrich zouden daarom een perfecte aanvulling zijn op die van Red River Commodities. Bovendien moeten er toch nog steeds contacten zijn tussen Acomo en SunOpta, want er bestaat nog steeds een leveringsovereenkomst tussen Tradin Organics en SunOpta.

Dat Sunrich aan een beleggingsmaatschappij verkocht is, is nauwelijks te begrijpen, want Pacific Avenue Capital Partners heeft slechts belangen in bedrijven die zich bezig houden met de handel in en behandeling van industriëel textiel en constructiematerialen. De activiteiten van Sunrich zijn dus een vreemde eend in hun bijt. Tegelijkertijd toont deze transactie aan dat SunOpta nog steeds met financiële tegenwind te maken heeft en daarom eind 2022 nog steeds niet winstgevend is.

Dus waarom heeft Acomo deze kans niet gegrepen? Waarom hebben ze bij Acomo deze activiteiten niet voor het schamele bedrag van $16 mln overgenomen van SunOpta?

Als we de kleine overname van Qualino door Delinuts even buiten beschouwing laten, is de laatste overname door Acomo alweer meer dan drie jaar geleden (in april 2024: drie jaar en vijf maanden!). Dat betrof Tradin Organics in november 2020.

Is Acomo misschien te intern gericht? Ik heb namelijk al langer het gevoel dat de tweehoofdige directie van Acomo niet alert genoeg reageert op de kansen die zich in de markt voordoen. Die inertie is echter heel gevaarlijk in deze snel veranderende wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten