zaterdag 9 januari 2021

SunOpta Foods Bulgaria wordt … SunComo Foods Bulgaria

Het beursgenoteerde handelshuis Acomo nam eind 2020 Tradin Organics over van het Canadese SunOpta. Met een geschatte omzet van €450 mln (2020) werd Tradin een koploper in de snelgroeiende wereldwijde markt van biologische ingrediënten genoemd, terwijl haar gediversifieerde portfolio van activiteiten en afnemers zeer complementair aan die van Acomo zijn.
Met de overname van Tradin Organics verkreeg Acomo ook de Bulgaarse dochteronderneming SunOpta Foods Bulgaria in handen. Dat bedrijf verhandelt en verwerkt organische zonnebloempitten. Bovendien produceert het organische zonnebloemolie. Het is daarmee actief op dezelfde markten als de bekende dochterondernemingen van Acomo, namelijk Red River Commodities (USA), Red River Global Ingredients (Canada) en Red River-Van Eck (Nederland). Tot voor kort had Acomo zelfs een inkoopkantoor in Bulgarije onder de naam Red River Bulgaria. Dat bedrijf sinds kort opgenomen in Red River Global Ingredients. Het was gevestigd in Varna en daar is ook het hoofdkantoor van SunOpta Foods Bulgaria gevestigd.

Het was direct duidelijk dat de naam SunOpta Foods Bulgaria aangepast zou moeten worden en wat zou eenvoudiger zijn om die te veranderen in Red River Foods Bulgaria. Die naamgeving zou aan de wereldwijde klantenkring direct duidelijk maken dat alle bedrijven nu tot dezelfde familie behoren en dat ze van elkaars expertise gebruik kunnen maken. En Acomo had ooit al een Bulgaarse dochteronderneming met de naam Red River Bulgaria.

Bovendien stroomt er ook in Bulgarije een rivier met de naam Luda Reka ('Rode Rivier') ofwel 'Red River'. Nadat deze river de grens met Griekenland heeft overgestoken wordt hij Erythropotamos (Ερυθροπόταμος) genoemd, ofwel 'Red River'.
En, ondanks al deze argumenten, werd gekozen voor de tongbrekende naam SunComo Foods Bulgaria, waarbij SunComo een samentrekking is van sunflower en commodities (of Acomo). Laten we hopen dat het een tijdelijke oplossing is om te voldoen aan de eisen van het overnamecontract.
[Update] Nope, SuncomO Foods Bulgaria is toch echt de nieuwe naam van het bedrijf. Let ook even op de vreemde plaats van de hoofdletter 'O' in de benaming. Onbegrijpelijk.

[Update 26 juli 2021] De vreselijke oorlog in de Oekraïne heeft voor tekorten gezorgd van zonnebloemolie. Oekraïne was namelijk de grootste leverancier van zonnebloemolie in Europa. De invoer moet dus worden overgenomen door alternatieve producenten, waaronder Bulgarije. Tekorten zorgen bovendien altijd voor stijgende prijzen.

In het halfjaarverslag over 2022 meldt Acomo: '... profiteerde van de nieuw in gebruik genomen uitbreiding van de productiefaciliteiten voor zonnebloemolie in Bulgarije'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten