zaterdag 20 juli 2019

Zonnebloempitten als snack in Turkije

Net als de Amerikaanse consument, houdt men ook in andere landen van zonnebloempitten als snack. Turkije staat zelfs bekend om diens 'verslaving' aan zonnebloempitten. Het is de meest geconsumeerde gedroogde snack in het land. De consumptie piekt in de zomermaanden. In totaal staat Turkije na China op de tweede plaats in de wereldwijde consumptie van noten, zaden en pitten met 10,8 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar.
De omvang van de totale markt voor noten, zaden en pitten in Turkije bedraagt zo'n $4,84 miljard. Zonnebloempitten beslaan ongeveer 50 procent van die sector, gevolgd door pinda's en gemengde noten, De productie van zonnebloempitten in Turkije bedroeg in 2018 zo'n 125.000 ton, terwijl 84 procent van de huishoudens zonnebloempitten consumeerde in deze periode.

De Turkse markt voor noten, zaden en pitten was vorig jaar (2018) met 10 procent gegroeid, terwijl men in 2019 een groei van vier procent denkt te realiseren.

Red River Commodities is in de Verenigde Staten marktleider van zonnebloempitten als snack. In Nederland is Acomo's dochteronderneming Red River-Van Eck ook al actief in de handel in zonnebloempitten, terwijl de Bulgaarse dochteronderneming Red River Bulgaria dienst doet als 'handelshub' voor de Balkan, waar zonnebloemen op grote schaal worden geteeld. Amerikaanse geroosterde zonneboempitten zijn zelfs favoriet bij de Turken. Die zijn namelijk altijd wat groter van formaat en hebben een consistente kwaliteit, aldus de Amerikaanse National Sunflower Association.

Als we al deze informatie gaan samenvatten, dan lijkt het mij een interessant idee voor Acomo om eens rond te gaan kijken in Turkije of daar wellicht kansen bestaan voor een nieuwe dochteronderneming. Het wordt tenslotte weer eens tijd voor een overname door Acomo, nadat in 2017 Delinuts de laatste aankoop bleek te zijn geweest.

1 opmerking:

  1. Uitstekende suggestie! Hoe krijgen we dit bij Acomo....

    ps je inbreng en kennis wordt wel gemist op IEX

    BeantwoordenVerwijderen