zaterdag 18 september 2021

AddValue Fund publiceert 'Investment Case' voor Acomo

AddValue Fund noemt zich 'The specialist in Dutch small and midcaps' en daar ligt al direct hun zwakte. Het punt is namelijk dat de meeste Nederlandse fondsen die zich (nog) in de AMX-index ofwel de Amsterdam Midkap Index bevinden daar met een reden zitten. Ze zijn eigenlijk te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Dat betekent dat de omzet- en winstontwikkeling van een groot deel van de bedrijven van de AMX ietwat onvoorspelbaar is. Er is immers altijd de wens om ooit bij 'de grote jongens' te horen. Tegelijkertijd behoren bij deze index ook bedrijven die uit de AEX zijn gestoten, omdat ze hun strategie niet op het juiste moment hebben aangepast aan de eisen van de moderne tijd. The hopefull and the hopeless, zogezegd. Acomo is een vreemde eend in de bijt. Die vindt het allemaal wel best en gebruikt haar beursnotering soms om goedkoop kapitaal te genereren indien een overname veel geld kost.

Naar eigen zeggen bezit AddValue Fund op het moment van schrijven 390.000 aandelen Acomo, ofwel 1,3% van het gewone uitstaande aandelenkapitaal en noemt zich een betrokken aandeelhouder sinds 2007. Aandeelhouder zijn vanaf 2007 lijkt op het eerste gezicht een teken van een betrokken aandeelhouder die een prudente lange termijnstrategie aanhangt, maar de werkelijkheid is wat weerbarstiger.

Het probleem voor het AddValue Fund is namelijk dat de koersontwikkeling van Acomo niet zo goed is als de directie van het fonds ooit had gehoopt. Zelfs de grote overname van Tradin Organics deed de koers niet exploderen. Tijd voor een Investment Case voor Acomo in de hoop om winst en koers positief te beïnvloeden, zo dacht de directie van het AddValue Fund.

Lees de Investment Case voor Acomo hier.

De vraag is dus of het AddValue Fund in hun opzet geslaagd is. Op diverse beleggersfora is men nogal onder de indruk van het 44 pagina's lange document.

Ik niet.

Het grootste deel van de tekst is gemakzuchtig overgeschreven van de jaarverslagen van Acomo, de websites van de diverse werkmaatschappijen en dit weblog. Nergens blijkt dat men met de direct betrokkenen in gesprek is geweest en dat resulteert in een ietwat nietszeggend document. Cijfermatig is het ook zeer zwak, meer gebaseerd op hoop dan op betrouwbare inzichten in de toekomst van Acomo.
[Uit: AddValue Fund Maandbericht September 2015]

Ook probeert men de activistische aandeelhouder uit te hangen door voor te stellen om niet tot de kern behorende activiteiten maar af te stoten. Als voorbeelden noemt men SunButter (waarvan AddValue al in 2015 hoopte dat het verkocht werd), de private label sinaasappelsappen van Tradin Organics (waarvoor een leveringsovereenkomst is afgesloten met SunOpta met een waarde maximaal $40 miljoen) en Snick EuroIngredients (die weliswaar veel te weinig groei vertoont, maar wel goede winstcijfers presenteert).

Ik denk dat het omgekeerde juist veel interessanter is: [1] SunButter niet verkopen, maar juist concurrenten overnemen, waardoor de productiekosten zullen dalen en sneller een landelijke dekking van pindakaasalternatieven te verkrijgen is, [2] Naast SunOpta veel meer grote klanten aanboren voor de organische vruchtensappen en [3] Snick EuroIngredients langzaam ombouwen tot een leverancier van bakkerij-ingrediënten met de producten van de Nederlandse notenhandelaren (sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten).

We moeten ook niet vergeten dat Willem Burgers, (tot 1 februari 2022 directeur van het AddValue Fund) ooit veroordeeld werd voor handel met voorkennis. Hij werd oneervol ontslagen bij Dexia en begon maar een beleggingsfonds: AddValue Fund.

Ik vermoed dat ook 'onze' nieuwe CEO Kathy Fortmann in het geheel niet onder de indruk zal zijn van deze amateuristische Investment Case van AddValue Fund.

[Update 07 maart 2022] CEO Kathy Fortmann meldde dat [1] SunButter dus niet te koop is en [2] over de vruchtensappen: 'Er is niets te koop'. Wat een afgang voor AddValueFund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten