woensdag 29 april 2020

Exit voor de West-Friesche Pindabranderij

Het begon zo mooi voor de West-Friesche Pindabranderij in Opmeer. Het bedrijf was in 1986 opgericht door Bert van Beek. Zoals zoveel ondernemers voor hem was ook hij begonnen met een marktkraam en besloot op een bepaald ogenblik zijn eigen pinda's te gaan branden in zijn garage. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot de West-Friesche Pindabranderij met een zeer moderne productiecapaciteit en hele mooie klanten, zo zei hij zelf.

Het bedrijf was actief in het branden, roosteren, bakken en verpakken van diverse soorten pinda’s, noten en zuidvruchten. Het leverde vooral onder private label aan retailers in Nederland, maar ook aan enkele klanten in Duitsland en Scandinavië.
Na 30 jaar vond zelfbenoemd analfabeet Van Beek het het tijd om het stokje over te dragen en besloot in 2017 een belang van 80% van zijn West-Friesche Pindabranderij te verkopen aan participatiemaatschappij Antea. Ten tijde van de overname draaide de West-Friesche Pindabranderij een omzet van circa €10 mln.

Een participatiemaatschappij denkt altijd voldoende managementkwaliteit te bezitten om kleinere bedrijven in staat te stellen om de volgende groeifase aan te vangen. Maar de werkelijkheid kan soms weerbarstiger zijn. Zonder voldoende investeringen en zonder de juiste mens op de juiste plaats kan een kleine tegenslag al voldoende zijn om een bedrijf in de problemen te brengen. Juist dát is gebeurd bij de West-Friesche Pindabranderij.
Dat de economie behoorlijk in de problemen is geraakt is zeker, maar een bedrijf als de West-Friesche Pindabranderij zou toch in staat moeten zijn om zich door een crisis heen te worstelen. Dat bleek niet het geval, want op 3 februari 2020 moest de rechtbank het faillissement uitspreken over de onderneming. Acht werknemers verloren daarbij hun baan. Een doorstart is kennelijk onmogelijk gebleken.

De voormalige klanten zullen op zoek zijn gegaan naar meer betrouwbare (en financieel krachtiger) leveranciers en dan komen ze al snel uit op één van de dochterondernemingen van Acomo: Delinuts, Tovano of King Nuts-Raaphorst.

Op de website van de Haagse investeringsmaatschappij Antea zijn de meeste berichten over de West-Friesche Pindabranderij inmiddels verdwenen. Zoals het spreekwoord zegt: Success has many fathers, failure is an orphan.

[Update] De boedel van de West-Friesche Pindabranderij is opgekocht door De Monchy Food Company die het onderbracht bij dochteronderneming Foodtrend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten