vrijdag 26 april 2024

Catz neemt N.V. Handelsmij. M. Lobstein over (in 1962)

Een vergeten deel van de geschiedenis van Acomo.

N.V. Handelsmij. M. Lobstein ontststond in 1898 toen de grossierderij in zuidvruchten voor banketbakkerijen van S. Spanjaard in de Weteringdwarsstraat te Meppel werd overgenomen door Moritz Lobstein (1881-1976) en diens compagnon Eli van Esso, die beiden van Joodse komaf waren. Het werd een landelijk opererend bedrijf met zo'n tien tot twaalf man personeel in dienst, afgezien van de vertegenwoordigers die in het gehele land actief waren.
In de Tweede Wereldoorlog
Natuurlijk ondervond N.V. Handelsmij. M. Lobstein nadelige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, maar toch ging de handel door. Uit de jaarverslagen blijkt hoe het de firma Lobstein verging. In 1941 waren er nog positieve geluiden. Grondstoffen waren inmiddels schaars geworden en men moest improviseren: surrogaten – noodkruiden genaamd – deden hun intrede. Daarna ging het echter steeds verder bergafwaarts.

In 1943 stond het bedrijf weliswaar onder toezicht van een beheerder, de Meppeler NSB'er Egbert Spiker, doch men was nog niet van plan de zaak te liquideren. Het plan bestond dat het bedrijf zou worden 'geariseerd' (lees: onder de controle of in het bezit van niet-Joden brengen). Maar in 1944 veranderden de Duitsers toch van mening en op 2 maart 1945 werd het bedrijf toch geliquideerd. De opbrengst van ƒ 25.414,65 – geld dat op rekeningen stond en door verkoop van goederen – werd overgeboekt (lees: gestolen) van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) naar de rekening van de Deutschen Revisions und Treuhand Aktien Gesellschaft bij de Nederlandsche Bank in Almelo.

Na de Tweede Wereldoorlog
Na de oorlog startte Moritz met behulp van zijn zoon Salom (1916-1998) de zaak weer op. De dagelijkse leiding liet Moritz steeds meer over aan zoon Salom. De zaak dreef op handel in bakkerijgrondstoffen en op het malen van specerijen. Men had daarvoor veel contacten in het toenmalige Nederlands Indië.

In 1962 kocht Catz International uit Rotterdam de zaak van Lobstein. Begin jaren zeventig verhuisde het bedrijf naar Groningen en hield men in Meppel slechts een magazijn aan. Eind 1980 werd het bedrijf in Groningen gesloten en verhuisde het personeel naar het hoofdkantoor in Rotterdam. Ook het magazijn in Meppel sloot rond die tijd de deuren.

Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten