donderdag 7 november 2019

Sanorice zoekt 'arseenarme' rijst

Dagelijks rijden er vrachtwagens met rijst uit de Italiaanse Povlakte naar de fabriek van Sanorice in Veenendaal. De graankorrels worden er gepoft en tot wafels geperst, miljarden per jaar.
Wereldmarktleider Sanorice produceert alleen private label-wafels, bijvoorbeeld huismerken van winkelketens. Op geen enkele verpakking prijkt de naam Sanorice. In het verleden was dat anders. De oorsprong van het bedrijf is Reforma, dat wel onder eigen merk produceerde. Via het Zwitserse Novartis kwam het rijstwafelfabriekje in 1998 in handen van Corpeq, een investeringsvehikel van de familie Vreeman.

De omzet van Sanorice (550 medewerkers) groeit jaarlijks met 10% en zal in 2019 uitkomen op zo'n €135 mln, zegt Robert Vreeman, directeur van Corpeq. De belangrijkste afzetmarkt is Duitsland en het Europese marktaandeel bedraagt 40%. Moederbedrijf Corpeq had in 2017 een omzet van €145 mln en een winst van €5,2 mln.

Een terugkerend probleem voor Sanorice en zijn concurrenten in België, Polen, Tsjechië, Italië, zijn de waarschuwingen voor arseen in rijstwafels. Het zware metaal komt via grondwater in de rijstkorrel en is bij hoge concentraties een risico voor het zenuwstelsel.

Sanorice zegt het arseengehalte van de ingekochte rijst nauwgezet te controleren en strenger te zijn dan de wet. Het bedrijf heeft wel gezocht naar teeltgebieden met een nog lager arseengehalte en wilde minder afhankelijk zijn van de Povlakte. De fabrikant importeert daarom sinds een paar jaar ook rijst uit Zuid-Amerika en Azië, onder meer Argentinië en Cambodja.

In Cambodja neemt Sanorice sinds de zomer van 2019 deel aan een €5,5 mln kostend vijfjarig project voor de training en biologische certificering van een paar duizend kleine rijstboeren en een pellerij met een drogerij in de provincie Mondulkiri. De overheid subsidieert daar de helft van. Larive International, een consultantsbureau uit Zeist, leidt het project.

Een kwart van alle grondstof voor wafels van biologisch geteelde rijst, 60% van de totale productie van Sanorice, moet straks uit Cambodja komen. 'We zijn daar niet alleen simpel koopman', zegt Vreeman. 'We dienen er ook een duurzaam doel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten