donderdag 25 juni 2020

Een Keniaanse dochter voor Acomo's EuroIngredients?

Acomo is via dochteronderneming Catz International wereldwijd heel sterk in specerijen, kruiden en gedroogde groenten. Andere dochterondernemingen zijn groot in thee (Royal Van Rees), zaden (Red River Commodities) en noten (Delinuts, Tovano en King Nuts Raaphorst). Jaren geleden wilde Stéphane Holvoet, oud-topman van Acomo, een extra poot onder het bedrijf zetten. Deze activiteit mocht echter beslist niet concurreren met de bestaande activiteiten.
Als eerste werd daartoe in 2009 Snick Ingredients overgenomen, in 2015 gevolgd door TEFCO Food. Ingredients. Intussen zijn beide bedrijven samengevoegd tot Snick EuroIngredients. Het bedrijf produceert en handelt in niche-ingrediënten, droge en natte compounds, waaronder culinaire ingrediënten en mélanges, zoals vispoeders, bouillons, braadaroma’s, fonds, kaasproducten, vullingen, marinades en kruidenpasta’s. Het assortiment vindt zijn weg naar, onder andere, de bakkerij-industrie.

Het bedrijf leidt eigenlijk een wat anoniem bestaan binnen Acomo. De omzet en winst zijn al jaren een bron van zorg voor de aandeelhouders.
Maar toen las ik hier een bericht in de Daily Monitor, een Oegandese krant, waarin gewag werd gemaakt van de orange sweet potato. Deze oranje zoete aardappel is zeer rijk aan betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. In Afrika leidt een chronisch gebrek aan vitamine A in de dagelijkse voeding tot vervelende lichamelijke gebreken, waaronder nachtblindheid en zelfs blindheid.

Puree van deze oranje zoete aardappelen kan zelfs gebruikt worden als een ingrediënt voor cakes, koekjes en andere bakproducten, aldus Antonio Magnaghi, een applicatie en processpecialist van Euro Ingredients Limited.

Euro Ingredients Limited? Zou dat een nog onbekende dochteronderneming zijn van Snick EuroIngredients?

Ingrediënten, afgeleid van zoete aardappelen, zouden immers een uitstekende aanvulling zijn op het assortiment van Snick EuroIngredients.

Zelfs tabaksgigant Universal Corporation, ooit eigenaar van Acomo's Red River Commodities en Royal Van Rees, heeft met Carolina Innovative Food Ingredients Inc. een dochteronderneming opgericht die zich bezig houdt met de productie van ingredienten uit de zoete aardappel.

Ik heb even een mailtje gestuurd naar Erik Engbersen, de recent aangetreden directeur van Snick EuroIngredients. Hij heeft niet gereageerd. Geen gevoel voor humor.

[Update 8 februari 2021] Universal Corporation is bezig een tweede poot onder het concern te zetten en heeft gekozen voor fruit. In 2019 kocht het FruitSmart (sappen, concentraten, puree's, etc), in 2020 Silva International (gedroogde groenten, vruchten en kruiden) en in 2021 Shank's Extracts (flavouring extracts). Het is al snel ook tot de ontdekking gekomen dat fruit een wispelturige grondstof is die nogal gevoelig is voor de nukken van het klimaat. In de eerste 9 maanden van 2020 draaide de hele divisie een verlies van $4.9 miljoen. Er moest dus ingegrepen worden en, jawel, de directie kon natuurlijk niet de zojuist aangekochte bedrijven aanpakken. Carolina Innovative Food Ingredients werd het slachtoffer en zal worden opgedoekt.

Ik heb toch maar weer een mailtje gestuurd naar Universal Corporation om hen te bewegen het bedrijf aan te bieden aan Tradin' Organics, omdat ik het wrang vond dat het personeel tijdens de heersende pandemie ontslag zou krijgen. Geen reactie. Ik had niet anders verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten