woensdag 10 maart 2021

De Bio-Cacao van Crown of Holland

Het zijn zware tijden voor chocolademerk Tony Chocolonely. Heb je altijd volgehouden dat je chocolade van 'onbesproken gedrag' is (de directie zelf is dat zeker niet) en dan blijkt dat je die gemakzuchtig bij de Belgische multinational Barry Callebout hebt laten verwerken. Dat bedrijf kan namelijk niet uitsluiten dat moderne slavernij en kinderarbeid bij de teelt en oogst van cacaobonen optreden. Tsja, daar gaat je imago.
Ik vraag me dus af waarom Tony Chocolonely haar cacao niet betrekt of laat verwerken bij Crown of Holland, onderdeel van Tradin Organics, dat al jaren projecten heeft lopen met volledig traceerbare organische cacaobonen in landen als Sierra Leone.

Tradin Organic koopt de cacaobonen rechtstreeks van biologische boeren in Sierra Leone. De cacaobonen worden verzameld in de eigen opslagloodsen en daar voorbereid voor export. Na aankomst in Nederland worden de biologische cacaobonen verwerkt bij de Crown of Holland, de eigen cacaoverwerkingsfabriek van Tradin Oraganics. Dankzij deze volledig geïntegreerde toeleveringsketen kan Tradin' Organic haar biologische cacaoproducten traceren tot aan de cacaoboer.

In Sierra Leone heeft Tradin Organics ook een project opgezet om de scholing van kinderen te bevorderen. Dit project moet bijdragen aan de preventie van kinderarbeid in de dorpen waar de cacaoboeren wonen.

Bovendien heeft Tradin Organic in 2017 Tradin Sierra Leone opgericht. Dit lokale bedrijf heeft een team van 15 extensiewerkers, die direct samenwerken met de biologische boeren, om de kwaliteit en biologische integriteit van de cacaobonen te garanderen. Het project in Sierra Leone blijft groeien en in november 2018 was de groep met biologisch gecertificeerde boeren al gegroeid naar 35.000.

Die biologische cacaobonen uit Sierra Leone worden verwerkt in de productielocatie van Crown of Holland in Middenmeer. In 2018 heeft de Crown of Holland zelfs een tweede productielijn in gebruik genomen. Met deze nieuwe productielijn kan de Crown of Holland nu zowel de nib-roasting als de wholebean-roasting aanbieden. Dankzij de eigen biologische verwerkingslijn en het cacaoproject in Sierra Leon zijn de cacaoproducten van Tradin Organic volledig traceerbaar.

De cacaobonen uit Sierra Leone hebben bovendien een relatief laag cadmiumgehalte. Dit is handig, gezien de recente wetgeving in de EU en de VS, op het gebied van zware metalen in cacao.

[Update 10 maart 2021] De directie van Tony Chocolonely reageerde alert op dit artikel. Ze meenden dat hun bedrijf niets te verwijten valt en wijzen op hun reactie. Een schuldbewuste mea culpa? Zeker niet, maar meer een non mea culpa

[Update 27 april 2021] Tony Chocolonely neemt de Belgische chocoladefabriek Althea-De Laet over. Het Nederlandse bedrijf werkte voor het in de vorm gieten van zijn repen (mouleren) al met het familiebedrijf Althea-De Laet samen en wordt nu eigenaar van deze gecombineerde onderneming.

[Update 02 december 2021] Echt goed gaat het niet met Tony Chocolonely. De jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2020/2021 tonen aan dat er een verlies is geleden van €4,7 miljoen. De omzet steeg wel van €88.4 miljoen tot €109,6 miljoen.

[Update 07 maart 2022] Henk Jan Beltman, oprichter van Tony Chocolonely geeft het op. Hij verkoopt weer een deel van de aandelen en stapt op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten