Friday, 25 May 2018

Red River Commodities en Red River Foods

Red River Commodities werd in 1973 opgericht door de Amerikaanse boer Todd Gunkelman en verwerkt sindsdien agrarische grondstoffen. Het eerste doel was om zaden te mixen tot vogelvoer. Nu is Red River Commodities de grootste producent van wilde vogelzaden om in je tuin te strooien. In 1979 besloot het bedrijf zich ook te richten op zonnebloemzaden voor menselijke consumptie, destijds een geheel nieuwe tak van sport. Daartoe nam het Sungold Foods over.

In 1981 nam Deli Universal een belang van 80 procent in Red River Commodities. In 1983 volgde de rest van de aandelen. Deli Universal startte zijn bestaan in 1869 als NV Deli Maatschappij, een bedrijf dat op het Indische eiland Sumatra een tabaksconcessie had verworven. In 1958 werden die belangen door het onafhankelijk geworden Indonesië genationaliseerd en NV Deli Maatschappij moest zichzelf opnieuw uitvinden. In 1986 werd NV Deli Maatschappij overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Universal Leaf Tobacco Company, thans Universal Corporation genoemd. Alle tabaksgerelateerde activiteiten werden opgenomen in het moederbedrijf en de rest werd samengevoegd in Deli Universal.
De activiteiten van Deli Universal waren verdeeld in een drietal aandachtsgebieden: Timber and Building Products, Agri Products en Tobacco Sheet. In 2006 splitste Universal Corporation Deli Universal weer af, omdat er geen synergie was tussen tabak en de rest van de activiteiten. Tobacco Sheet wordt geïntegreerd in Universal Corporation, terwijl Timber and Building Products en Agri Products in 2006 worden verkocht aan de NPM Capital, het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen.

Agri Products handelde in thee (via Van Rees), rubber (via Corrie, MacColl and Son in Groot-Brittannië), ingeblikte voedingsmiddelen (via Imperial Commodities Corporation in Verenigde Staten) en zaden (via Red River Commodities, Red River Foods, Madera Quality Nut en Barrow, Lane & Ballard).

Niet alle onderdelen maakten deel uit van de transactie tussen Universal Corporation en NPM Capital. Red River Foods en Madera Quality Nut bleven achter en werden een jaar later apart verkocht. Barrow, Lane & Ballard, gevestigd te London (UK) werd pas in 2010 van de hand gedaan.

Ook NPM Capital wilde zich concentreren op zaken waar ze goed in waren. Daarom werden Van Rees en Red River Commodities in 2010 verkocht aan Acomo.
Allard Goldschmeding van Acomo verzuchtte recent dat het zijn droom is om ooit een positie op de Amerikaanse markt te krijgen voor de handel in noten, vergelijkbaar met die van Catz International.
[Bron: Maandbericht AddValueFund Aug17]
Nu zou ikzelf beginnen met het opnieuw oprichten van een verkoopkantoor in de USA, maar daarna zou ik eens gaan bellen met Red River Foods. Misschien dat er op termijn een reünie kan plaatsvinden.

No comments:

Post a Comment

De vroege geschiedenis van Acomo

De N.V. Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam (RCMA) werd opgericht in 1908 met als doel 'de exploitatie van landbouwondernemingen in to...