maandag 13 januari 2020

De vroege geschiedenis van Acomo

De N.V. Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam (RCMA) werd opgericht in 1908 met als doel 'de exploitatie van landbouwondernemingen in toenmalig Nederlands-Indië, in de eerste plaats door cultuur van rubberbomen en verder de handel in verkregen producten. De maatschappij begon op Java een rubberaanplant met koffie als tussenbeplanting'.

Dat ging in eerste instantie behoorlijk succesvol en na de eerste 50 jaar beheerde RCMA een totaal cultuurareaal van maar liefst 37,000 hectare en behoorde daarmee tot de grootste in Nederlands-Indië werkzame rubbermaatschappijen. RCMA produceerde rubber (latex), palmolie, koffie en thee. In 1949 opende de RCMA, samen met de stoomvaartmaatschappij "Nederland", een latextankbedrijf te Amsterdam.

Al in 1954 had de RCMA zich voorzichtig buiten Indonesië begeven met de ontwikkeling van een sisalonderneming in Tanzania. Na de onbezonnen nationalisatie van alle Nederlandse bedrijven door Indonesië in 1957 werd het werkterrein in Afrika verder uitgebreid. Snel daarop volgden investering en in Midden- en Zuid-Amerika. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam het accent steeds meer te liggen op uitbreiding van de handelsbelangen.

In 1970 nam de RCMA geheel of gedeeltelijk deel in de volgende bedrijven:
Als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen in een aantal landen waar de RCMA werkzaam was, begon in de jaren '70 van de vorige eeuw de vermogenspositie te verslechteren. In 1975 werd door onrust in Columbia en Mozambique het dieptepunt bereikt, en wordt gesproken over "een op dat moment vrijwel ontredderde RCMA".

In 1978 werden de handels- en beheersactiviteiten tot een minimum teruggebracht en eind '82 ging men bij de zo goed als failliete RCMA over tot een kapitaalsreconstructie, waarbij een omgekeerde overname plaatsvond met Catz International B.V. te Rotterdam.

De bedrijven, genoemd in bovenstaand schema, werden grotendeels opgedoekt of verkocht. Anderen, zoals Lugongo Estates en Salala Rubber Corporation, leidden jarenlang een slapend bestaan en stonden voor een waardering van ƒ1,00 in de jaarverslagen vermeld.

In 1985 verwierf Amsterdam Rubber de handelsonderneming Wurfbain, sinds 1897 actief in rubber. Het was het begin van een nieuwe poging om de handel in rubber en aanverwante artikelen nieuwe leven in te blazen. Zie voor dát deel van de geschiedenis van Acomo hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten