woensdag 6 januari 2021

Duo Penotti zit nu in een Duits potti

‘Duo Penotti, twee kleuren in een potti’. Wie kent de vrolijke reclame niet? Die tweekleurige hazelnootpasta komt al veertig jaar bijna onveranderd uit dezelfde fabriek in Roosendaal.
Begin jaren zestig was het bedrijf 'Theunis de Jong' in Roosendaal een groothandel en productiebedrijf met in het assortiment een witte chocopasta van het Antwerpse merk Quick. Toen Quick kwaliteitsproblemen kreeg werden de machines overgenomen door de familie Peeters. Al snel ging het bedrijf, naast Quick, ook hazelnootpasta produceren en een concurrent van de grootmacht Nutella zette zijn voorzichtige eerste stapjes. Daarna werd Duo Penotti geboren, een samenspel van ‘Peeters’ en ‘nootjes’. Kort daarna begon Marcel Peeters te experimenteren met twee kleuren. En in 1979 stond Duo Penotti voor het eerst in de supermarkt.

Peeters Produkten is de producent van de merken Duo Penotti en Pastachoca, ooit een iconisch merk van Friesche Vlag en in 1986 verkocht aan De Ruyter. In 2016 werd zelfs de productie van de merken Nusspli en Belmandel overgenomen van het Duitse fruitverwerkingsbedrijf Zentis.

Zentis nam eerst een minderheidsbelang in Peeters Producten, maar verwierf later de meerderheid van de aandelen van oprichter Marcel Peeters. De bedoeling daarvan was dat zoons Sel en Daniel het bedrijf van hun vader konden voortzetten, maar het liep anders. Zentis verkocht (pdf) alle aandelen meteen door aan de Duitse Krüger Group, een veel grotere fabrikant.

Na die onverwachte overname werd ook de naam Peeters Producten in de prullenbak gegooid en werd het bedrijf hernoemd tot Wilhelm Reuss BV. Het betekende ook dat begin dit jaar directeuren Sel en Daniel het veld moesten ruimen.
Volgens de laatst beschikbare cijfers verlieten er in 2020 zo'n 7 miljoen potten Duo Penotti de fabriek in Roosendaal, een plus van 7% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het maakte het fabriekje in Roosendaal tot een van de grootste Europese spelers op het gebied van chocolade- en hazelnootpasta. Iets wat oprichter Marcel Peeters veertig jaar terug niet had kunnen denken.

Vanaf 2020 is dit allemaal echt geschiedenis, hebben alle familieleden het roemruchte bedrijf verlaten, is het creatieve hart uit het bedrijf gerukt en hebben Duitse managers de macht gegrepen. Het is een treurig einde van een trots familiebedrijf.

[Update 06 september 2011] De wraak is zoet, want Daniel en Sel Peeters treden in dienst van het in Piedmont (Italië) gevestigde Nutkao SrL. Als nieuw aangestelde directieleden zullen de broers zich richten op de groeistrategie van Nutkao in Noordwest-Europa met als focusmarkten Nederland, België en Duitsland. Met andere woorden: ze gaan de directe concurrentie aan met Duo Penotti. Nutkao heeft verder een productielocatie in Battleboro (North Carolina, USA) en een vestiging voor de verwerking van cacaobonen in Accra (Ghana).

[Update 04 oktober 2021] Het duurde maar een maand voordat Nutkao en de gebroeders Peeters de frontale aanval op Duo Penotti inzetten. De Belgische chocoladepastafabrikant Boerinneke met een omzet van ongeveer €14 miljoen werd overgenomen.

[Update 12 oktober 2021] Slechts een paar dagen na de overname van het Belgische Boerinneke sloeg Nutkao opnieuw toe: het Italiaanse bedrijf Antichi Sapori dell’Etna (Bronte, Sicilië) met een omzet van €55 mln werd overgenomen. Antichi Sapori dell’Etna ('Oude smaken van de Etna') bezit 70 hectare pistachioboomgaarden, twee productielocatie en exporteert naar 52 landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten