vrijdag 26 november 2021

Nieuwe eigenaar voor Caldic

Het kwartetten met bedrijven door investeringsmaatschappijen blijft onverminderd doorgaan.
In 1970 begon Joop van Caldenborgh het bedrijf Caldic, een in Rotterdam gevestigd handelsbedrijf in voedingsingrediënten en speciaalchemicaliën. Vooral in de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf de activiteiten daarin behoorlijk uitgebreid. De onderneming is als distributeur actief op een reeks verschillende markten zoals snacks, bakkerijproducten, zuivel, zoetwaren en dranken.

Maar Joop van Caldenborgh (1940) is een gepassioneerd kunstverzamelaar en je weet: kunst is duur. Vandaar dat het bedrijf in 2017 werd verkocht aan het Amerikaanse Goldman Sachs Asset Management. Goldman Sachs meldde in het ronkende persbericht: “We are excited to be supporting the company's growth ambitions both organically and through acquisitions.”

Vier jaar later bleek van dat enthousiasme maar weinig meer over en Goldman Sachs Asset Management verkocht het bedrijf aan een andere Amerikaanse investeringsmaatschappij: Advent International. Zelf noemt Advent International zich een ervaren investeerder in de wereldwijde chemische industrie. In 2014 nam Advent International bijvoorbeeld het bedrijf Grupo Transmerquim S.A. (GTM), een van de grootste chemische distributeurs van Zuid-Amerika, over. Door de krachten te bundelen met Caldic zal een wereldwijde marktleider kunnen ontstaan. Die combinatie zal onder de naam Caldic door het leven gaan. Advent International meldde in het ronkende persbericht: “... the combination will have the opportunity to continue its growth and further accelerate it, both organically as well as through acquisitions.”

Waar hebben we dat eerder gehoord.

Toch zit er iets scheef, want in Rotterdam werken ze keihard voor hun centen, terwijl er in de US een paar managers miljoenenbonussen zullen opstrijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten