vrijdag 7 mei 2021

Molenaar's Rijstebloem Kindermeel: Een geschiedenis zonder toekomst?

Molenaar’s Rijstebloem Kindermeel was ooit een bekende naam in Nederlandse huishoudens. Wie heeft vroeger niet genoten van die zijdezachte kookpap? Onrustige maagjes van baby's en jonge kinderen konden met Molenaar’s Rijstebloem Kindermeel snel tot rust gebracht worden.
Molenaars Meelfabrieken ontstond in 1888 in de Zaanstreek en het begon met het malen van gort. Het was de tijd van hoge sterftecijfers onder zuigelingen en men probeerde die vooral door nieuwe inzichten in de voeding tegen te gaan.

De productie begon in Westzaan. Mede dankzij de goede ervaringen van de plaatselijke huisarts werd het merk al snel een begrip. Ook de oprichting van de eerste consultatiebureaus in 1901 werkte positief op de omzetontwikkeling. Ook deed het bedrijf al vroeg aan kwaliteitscontrole, wat de illusie van betrouwbaarheid verhoogde. De firma groeide door en opende in 1911 een nieuwe fabriek. Het waren jaren van groei en het merk werd een gevestigde naam.

In de Tweede Wereldoorlog had iedereen, ook Molenaars Meelfabrieken, te maken met schaarste van de grondstoffen. Die schaarste bleef ook na de oorlog nog een tijd bestaan en het bedrijf ontwikkelde daarom noodgedwongen ook andere producten, waaronder puddingpoeder.

De oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1958 bleek voor de wat kleinere familiebedrijven een lastige kwestie te zijn. De concurrentie uit het buitenland nam snel toe. Daarom werd Molenaars Meelfabrieken in 1969 verkocht aan de Verenigde Veluwse Melkproductenfabrieken (VVM) uit Nunspeet. Dit bedrijf was al onderdeel van het Zwitserse Ursina. In 1973 werd Ursina doorverkocht aan het ook Zwitserse Nestlé en daar bleek al snel dat Molenaar's Rijstebloem Kindermeel een vreemde eend in de bijt was.
Al in 1975 wordt het merk doorverkocht aan de Coöperatieve Condensfabriek 'Friesland' in Leeuwarden, plaatselijk bekend als 'De Condens' (en nu FrieslandCampina genoemd).

Ook daar was het geen succes en in 1986 wordt Molenaar onderdeel van kindervoedingfabrikant Milupa Nederland, dochteronderneming van het Duitse chemie- en farmaciebedrijf Altana. Het kwartetten met Molenaar's Rijstebloem Kindermeel was hiermee nog niet afgelopen en het werd in 1995 opgekocht door Nutricia, dat op zijn beurt in 2007 wordt opgeslokt door Danone.

Danone is een speler van wereldformaat en focust natuurlijk op de grote merken, waar een grote winstmarge op te behalen is. Molenaar's Rijstebloem Kindermeel werd al snel slachtoffer van die strategie en het is al sinds 2009 niet meer in de schappen te vinden. Even dachten ouders dat het vervangen werd door Nutrix, een versie met voorgekookte vlokken, maar ook dat merk is verdwenen. Wat rest is Olvarit Rijstebloem, ook al geen échte 'kookpap', zoals Molenaar's Rijstebloem Kindermeel dat wel was.

Onrustige maagjes van baby's en jonge kinderen kunnen dus al decennia niet meer op een natuurlijke manier tot rust gebracht worden en dat is jammer. Misschien dat SanoRice zijn productontwikkelaars eens aan het werk kan zetten om dit probleem op te lossen.

[Update 13 december 2021] Het blijkt dat Danone in 2018 de bescherming van de merknaam heeft laten verlopen. Die merknaam werd vervolgens opgepikt door G&D Europe BV. Die er vervolgens ook niets mee gedaan heeft, waardoor de toekomst van Molenaar's Rijstebloem Kindermeel er niet echt rooskleuriger uit komt te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten