dinsdag 19 juni 2018

Acomo: De omgekeerde wereld


Op de laatste aandeelhoudersvergadering van Acomo verzuchtte Directeur Allard Goldscheding dat hij geen geschikte overnamekandidaten op de markt ziet.

Acomo is een beursgenoteerde groep van bedrijven die natuurlijke agrarische producten verhandelen en distribueren voor voedsel- en drankenindustrieën over de hele wereld. De diverse dochterbedrijven 'halen' uit de hele wereld kruiden, specerijen, kokosproducten, thee, noten, zaden, en meer. Die producten worden vervolgens weer wereldwijd verhandeld.
De verhandelde producten, zoals noten en specerijen, komen dus van heinde en verre om ze daarna wereldwijd (ook in ons land) weer door te verkopen.

Maar draai het nu eens om: zijn er in Nederland geen bedrijven die agrarische producten, die hier worden geteeld, verbouwd en verwerkt, wereldwijd verhandelen? Ik denk dan zelf aan handelsbedrijven in granen, boter, kaas of andere melkproducten, zoals wei.
Ons land staat niet voor niets bekend als grootste exporteur van agrarische producten. Daar moet Acomo toch een graantje van mee weten te pikken?

Al wat noodzakelijk is, is een gedachtensprong of zoals managers met een MBA plegen te zeggen, een paradigm shift.

In januari 2019 bracht agrarische grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus - eigenlijk is dat bedrijf het grote broertje van Acomo - naar buiten dat ze hun afdeling Dairy van de hand wilden doen. Zie hier. Dit onderdeel van Louis Dreyfus handelt bijna wereldwijd in melkpoeders, lactose (melksuiker), melkvetten en weiproducten. Het persbericht meldt dat het een omzet heeft van circa 1 procent van de totale omzet van Louis Dreyfus. Omdat Louis Dreyfus in 2018 een omzet behaalde van $ 36,5 miljard is de rekensom eenvoudig: Dairy behaalt jaarlijks een omzet van circa $ 365 miljoen. Dát is een perfecte omvang voor Acomo om aan te kopen, zou je zeggen.

Ik heb nog even een mailtje gestuurd naar Jean-Marc Foucher, Global Head van Louis Dreyfus' Dairy Platform, maar die meldde mij dat het verkoopproces al te ver op weg was om Acomo nog een kans te geven.

Acomo is dus gewoon weer eens te laat geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten