maandag 7 mei 2018

Green Gypsy, een luchtig bedrijf in kruiden en specerijen


Opa zou vermoedelijk schrikken van de kruidennamen, maar zijn nazaten Kim en Geraldine Overgaag uit Schiedam, gaan hun eigen weg met hun eigentijdse kruidenbedrijf.
De tante en nicht komen uit een 'kruidenfamilie' en Geraldine Overgaag (1973) herinnert het zich nog goed. In haar vakanties vulde ze eindeloos potjes met knoflookpoeder bij haar opa in zijn groothandel in kruiden en specerijen ‘De Molukken’. "Dan ging ik met de bus naar huis en ging iedereen me uit de weg", zegt ze lachend.

Met veel plezier werkte ze op een Schiedams assurantiekantoor, terwijl 'De Molukken'’ met z’n even geurige als kleurrijke verleden werd verkocht aan een enthousiaste investeerder. Binnen enkele jaren stond het bedrijf echter op de rand van bankroet. Geraldine koos om 'De Molukken' van de ondergang te redden.

Kim (1986) studeerde intussen communicatie en werkte bij de Haagse Hogeschool. Ook bij haar kroop het bloed waar het niet gaan kon, want toen zij op een middag haar tante hielp met kruiden inpakken, is ze nooit meer vertrokken.

"Op een gegeven moment vonden we het niks dat we alles zo goedkoop mogelijk moesten produceren en dat we allerlei toevoegingen in de kruiden moesten doen, zoals extra zout. Dus hebben we de zaak verkocht en zijn we Green Gypsy gestart", vertellen ze. Nu mengen de 'Spice Girls', zoals ze zichzelf noemen, hun eigen kruiden met leuke namen en nieuwe verpakkingen. Alles op hun eigen, groene manier.

"Onze kruiden hebben geen e-nummers, geen tarwezetmeel, geen verdikkingsmiddel, geen zout, geen smaakversterkers, toegevoegde aroma’s of kleurstoffen. Je krijgt zoveel zooi binnen zonder dat je het weet", zegt Kim. Soms doen ze wel kleine aanpassingen om te zorgen dat het product goed blijft, zoals het gebruik van een grovere knoflookpoeder die minder klontert. Maar verder houden ze alles 100 procent natuurlijk en zo duurzaam mogelijk.
"Laatst had ik een chai-tea gekocht, de verpakking schreeuwde uit dat het supergezond was. Toen ik de ingrediƫnten bekeek, zag ik dat de helft uit suiker bestond. Je weet tegenwoordig gewoon niet meer wat je moet geloven."

Op hun website en sociale media delen de spice girls dagelijks heerlijke recepten voor thuis. "Met kruiden kan je alles op smaak brengen zonder ongezonde sausjes te hoeven gebruiken. Gewoon een lepeltje van onze kruiden, bijvoorbeeld wat kokosmelk en klaar is kees."

De kruiden zijn niet te missen. Met humoristische namen zoals 'knoflooksletten' of 'hoer op de grill' vallen ze zeker op in de gemiddelde keukenkast. "We houden het graag een beetje leuk en luchtig", zegt Kim. En leuke reacties krijgen ze zeker "De ouders van een vriendin van mij zijn dominee. Die bellen dan trots op om te zeggen dat ze 'knoflooksletten' hebben gebruikt. En dat zijn keurige mensen!"

Bron en Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten